Segerkransen hänger på motorbanan
Det finns två intressenter som tillsammans kan tänka sig att betala 100 miljoner kronor för att genomföra projektet segerkransen. Det säger Curt Aspelin, projektledare och konstkännare från Dalarna.Investerarna väntar nu på hur det går med planerna för motorbanan. Men planeringen av motoranläggningen har blivit kraftigt försenad.
Räcker det med två intressenter för att få ihop den stora summan?
- Ja, vi har lagt upp det så, säger Curt Aspelin.
Men planeringen för motorbanan står just nu stilla. Både på kommunen och länsstyrelsen har man inte hört av dess företrädare på flera månader.
Bullerutredning
Inför länsstyrelsens miljöprövning enligt miljöbalken vände sig företrädarna för Aros racetrack development AB i våras till myndigheterna för att få vissa utredningar kontrollerade i förhand. Bland annat handlar det om en bullerutredning och en arkeologisk utredning.
Bakgrunden till förseningarna är dels att Aros Race Track börjar få ont om pengar, dels att en av konsulterna har hamnat i konflikt med länsstyrelsen i Uppsala.
- Det som händer nu är att vi är ute och drar ihop pengar för att kunna gå vidare. Dessutom verkar det som om länsstyrelsen vill styra vår arkeologiutredning till en annan konsult, men det blir tre gånger så dyrt och är inget som vi vill ställa upp på, säger Bo Fallbrink, vd för Aros racetrack.
Han hänvisar till Roger Blidmo på Arkeologikonsult AB i Upplands Väsby.
Talar olika språk
Roger Blidmo säger att han och Ann Segerberg på länsstyrelsens kulturmiljöenhet inte talar samma språk.
- Vi har gjort en vanlig, så kallad steg 1-undersökning enligt riksantikvarieämbetets rekommendationer. Men den anses inte tillräcklig, trots att vi har gjort på samma sätt som vi brukar göra i andra län och där får vi godkänt, säger Roger Blidmo.
Gammal konflikt
Han anser att konflikten har att göra med att länsstyrelsen har en gammal konflikt med Arkeologikonsult och att handläggarna helst vill anlita Uppsala universitet eller länsmuseet istället för utomstående konsulter.
Ann Segerberg säger att det är ovanligt att länsstyrelsen i Uppsala län inte är med under utredningens gång.
- Jag tyckte att det var svårt att göra en bedömning eftersom jag inte hade varit med under utredningen. Därför frågade jag i somras efter kompletterande uppgifter om vad som definierade de eventuella boplatslägena och en numrering så att man mer exakt vet var platserna ligger, säger Ann Segerberg.
"Kan inte lägga ner mer arbete"
Hon fick inte in några kompletterande uppgifter av Arkeologikonsult.
- Jag har aldrig varit inblandad i någon tidigare konflikt med företaget och att det var ett privat företag som utförde utredningen har inte ett dugg att göra med att jag behövde kompletterande upplysningar, säger hon.
Hur går ärendet vidare nu?
- Vi har haft en träff med kommunen, där vi kom fram till att det är på den sökande det ankommer att fortsätta. Jag kan inte lägga ner mer arbete på ärendet förrän den sökande har ordnat mer pengar för att fortsätta utredningen, säger Ann Segerberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!