Satsning för att minska älgolyckor
Under maj och juni när älgkorna stöter bort sina fjolårskalvar ökar viltolyckorna. I länet sker mest olyckor i Uppsala, Tierp och Enköpings kommuner. Mest förskonade är Håbo och Älvkarleby.
En av många som stannade vid informationsbilen utanför stormarknaden Coop var Erik Johansson. Han nästan studsade till av obehag när han såg älgen ligga över bilen.
— Jag var med om en älgolycka på vägen till Strängnäs i början av 1980-talet. Men jag minns det som om det var i går. Numera tittar jag mer på sidan av vägen än på vägen när jag kör, säger Erik Johansson.
Riksväg 55 mest drabbad
Han hade tur. Älgens huvud och framdel vek sig in genom vindrutan, men på passagerarsidan.
— Jag körde bara 70 kilometer då älgen helt plötsligt hoppade ut och rakt på min bil, säger Erik Johansson.
Enligt polisens statistik är just riksväg 55 den mest drabbade i Enköpings kommun. Övriga vägar i länet där viltolyckor är mest vanligt förekommande är i tur och ordning väg 76, E4, väg 292 och väg 288.
Det sker 30 000 viltolyckor per år i Sverige. De flesta bilister klarar sig med livet i behåll, men många blir skadade. Om olyckan inte är så allvarlig ska man börja med att varna andra trafikanter. Sedan ska man markera platsen där viltet försvann och anmäla olyckan till polisen via 112.
Titta åt sidorna
För att undvika en kollision kan man sänka farten, titta på sidorna om vägen och använda helljus när det är möjligt. Särskilt känsliga ställen är exempelvis där viltstängsel upphör och vid sjöar.
— Det är bättre att kollidera med bakdelen än med framdelen på en älg och man ska försöka väja för stora djur, men inte för rådjur och mindre djur, säger närpolis Leif-Åke Sedin.
Under onsdag till lördag kommer samarbetsorganet också till Uppsala, Gimo, Östhammar, Tierp och Österbybruk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!