Samarbete ger kurs i fiberteknik

Eleverna i årskurs III på Westerlundska gymnasiets elprogram har tack vare skolans samarbete med Saab Communication kunnat erbjudas en kurs i fiberteknik. Kursen, lärartid såväl som materiel, köps in, och Saab Communication hoppas kunna anställa några av dagens elever när enheten i Enköping expanderar.

Enköping2007-02-10 00:01
Saab Communication öppnade sitt Enköpingskontor för ett år sedan och arbetar nära Försvarsmaktens utvecklingscentrum i Stenvreten. Den informationsbataljon som försvarsmakten planerar att bygga upp vid Ledningsregementet de kommande åren är anledningen till att Saab Communications tror på en expansion från nuvarande fem till cirka 20 tjänster för enheten i Enköping.

För elprogrammet på Westerlundska gymnasiet är samarbete med regementet inget nytt. Programmet har tidigare haft en signalteknisk inriktning som gavs i samarbete med dåvarande S 1. När skolverket så först vägrade godkänna utbildningen som riksrekryterande, och regementet något år senare organiserades om internt, försvann den utbildningsgrenen. Nu återupptas samarbetet alltså, om än via Saab som är konsultföretag med uppdrag för Försvarsmakten.
- Vi hade inte kunnat erbjuda den här kursen om vi inte haft Saab Communication att tillgå. Det är de som står för lärare, och också för materielen som är alldeles för dyr för oss att kunna köpa in, säger Einar Sohlman, ansvarig för kursen i fiberoptik.
- Vi ser det här samarbetet som ett första steg mot att få kontakter med ännu flera företag. För kurser och kanske mera begränsade åtaganden, men också för praktikplatser, säger Einar Sohlman.

Även för Saab Communication ger samarbetet med elprogrammet fördelar:
- För oss är det här å ena sidan ett konsultuppdrag som andra med inriktning på utbildning, å andra sidan också ett sätt att göra oss kända i Enköping och träffa eventuellt framtida anställda, säger Ulrik Nylander, platschef för Saab Communication i Enköping.
Som UNT också kunde meddela i onsdagens tidning hoppas Nylander på expansion i Enköping. I första hand kommer man då att söka högskoleingenjörer med el- och teleteknisk inriktning, men också gymnasieutbildade fibertekniker kommer att efterfrågas.
- Fibertekniker kommer att bli eftersökta inte bara av oss för byggande av fibernät, felsökning, reparationer och underhåll, säger Ulrik Nylander.

Den kurs som nu pågår vänder sig till de elever som går dator- och elektronikinriktningarna. Det är en grundkurs på 50 poäng och ger grundläggande kunskaper i fiberteknik.
Westerlundska hoppas kunna erbjuda påbyggnadskurser från och med nästa läsår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om