Salmonella hos katter i Enköping

Katter i Enköpingstrakten har smittats av salmonella enligt länsstyrelsens rapport.

Enstaka fall av salmonella har konstaterats på katter i Enköping.

Enstaka fall av salmonella har konstaterats på katter i Enköping.

Foto: Kent Skibstad

Enköping2019-02-05 12:00

Under andra halvan av januari ökade antalet katter som smittats av salmonella i landet markant och vid månadsskiftet var omkring 150 fall bekräftade. Småfåglar är den troliga smittkällan och framför allt är det från Uppsala län, Södermanland och Jämtlands län som Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) fått in döda småfåglar för provtagning.

– Vi har omkring 50 konstaterade fall av salmonella på katt i Uppsala län från årsskiftet. De flesta fallen är i Uppsala men två-tre stycken har konstaterats i Enköping, säger Lena Malm, länsveterinär vid länsstyrelsen.

Salmonellasmittan dyker ofta i början av året, den årstid då småfåglarna flyttar in mot samhällena. Mälardalen drabbas av smitta nästan varje år och även förra året var antalet salmonellafall många här.

– Småfåglar som är lite krassliga på vintern är lätta att fånga och äta upp för katter. Förr rekommenderade SVA att man skulle hålla katten inne men de mår bättre om de får vara utomhus, säger Lena Malm.

En katt som fått salmonella kan bli orkeslös och få diarré. I allmänhet läker sjukdomen ut av sig själv men blir katten riktigt dålig kan den behöva vätskeersättning.

Salmonella kan smitta till människor och för att undvika smittan från fåglar och katter är det viktigt att tvätta händerna när man varit i kontakt med sjuka katter och fåglar, och när man gjort rent kattlådor och fågelbord.

– Har man en smittad katt ska man vara noga med hygienen och jobbar man med livsmedel bör man ha en dialog med sin arbetsgivare, säger Lena Malm.

Perioden av salmonellasmitta brukar klinga av fram mot mars månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om