Tidigt på onsdagsmorgonen var både kommunens egen personal samt inhyrda entreprenörer ute och jobbade och plogade undan mängder med snö runt om i kommunen.
– Fem kommunaställda och tolv entreprenörer har varit ute under natten och morgonen och jobbat. Nu har det tillkommit ytterligare kommunpersonal och under dagen kommer det att vara fjorton stycken som jobbar med snöröjning och halkbekämpning, förklarar Jan Widén, gatuingenjör på kommunen och en av de ansvariga för snöbekämpningen.
Han förklarar att man till en början prioriterat att få undan all snö och göra gång- och cykevägar och gator framkomliga för kommuninnevånarna. Därefter har man övergått till att sanda på gång- och cykevägar.
– Inledningsvis kan det ha gjort att det varit lite svårt för exempelvis personer med barnvagnar och rullatorer att ta sig fram, förklarar Jan Widén.
Han uppskattar att det senaste dygnets snöande kommer att kosta kommunen 250 000 kronor i snöröjnings- och halkbekämpningskostnader. Kommunens totala budget för snöröjning och halkbekämpning ligger på 6,8 miljoner kronor för 2017.
Enligt Jan Widén är kostnaden dock en underordnad faktor när man pratar om snöbekämpningen i kommunen.
– För oss handlar det om säkerhet och framkomlighet när vi pratar om snö- och halkbekämpningen och att vi använder de ekonomiska resurser som behövs för att nå det målet. Det skulle kunna innebära att vi använder mera pengar än vad som finns avsatt i budgeten, redogör Jan Widén.
Det betyder alltså att det är okey att dra över budgeten när det gäller detta?
– Jag har jobbat med de här frågorna under fem år och under samtliga dessa år har budgeten överskridits och inte vid något tillfälle har någon inom kommunen sagt till oss att vi måste slut ploga borta snön, förklarar Jan Widén.
Socialdemokraten Hans Olsson är ordförande i tekniska nämnden som har det politiska ansvaret för frågan i kommunen. Han konstaterar att det är viktigt att kommunens medborgare kan ta sig fram på gator, cykelvägar och trottoarer på ett säkert sätt även på vintern när det snöar och är halt.
– Det här är ett viktigt förebyggande arbete som görs och som har positiva effekter på andra delar av samhället som exempelvis vården, säger Hans Olsson.
Han förklarar också att det är svårt att budgetera hur mycket den här verksamheten får kosta på ett år.
– Det normala är att om en verksamhet kostar för mycket på ett håll så måste man spara på något annat ställe. När det gäller snö- och halkbekämpningen så kan den med vårt goda minne få dra över budgeten. Vi litar på att de som är ansvariga för rätt bedömningar när det gäller vilka insatser som behövs, säger Hans Olsson.