Sadlade om till getostspecialister

Hönshuset har byggts om till mejeri, snickarboden har blivit kylrum och i garaget är en liten gårdsbutik inrymd. Det är Vallgarns gård i Långtora norr om Enköping det handlar om, och om hur gårdens getter de senaste två åren förvandlats från enbart trivselinslag till huvudförsörjning för Michael Sjöman.

Christina Fredriksson och Michael Sjöman driver nystartade Vallgarns Gårdsmejeri i Långtora utanför Enköping.

Christina Fredriksson och Michael Sjöman driver nystartade Vallgarns Gårdsmejeri i Långtora utanför Enköping.

Foto: Nina Leijonhufvud

Enköping2007-07-25 00:01
Tillsammans med sin sambo Christina Fredriksson driver han Vallgarns gårdsmejeri med getostproduktion som specialitet.
- När jag blev arbetslös 2005 bestämde jag mig för att satsa på getterna på heltid. Djur har jag alltid varit intresserad av och jämtgetter, en oförädlad lantras, hade vi sedan tidigare, berättar Michael Sjöman.
Nu finns det 42 getter, så heter hondjuren, två bockar och en handfull killingar på gården. Plus två åsnor, katt, hund och ett häckande tornfalkpar i en specialbyggd holk på loggaveln.
Banan som getmejerist inledde Michael Sjödin med att gå en utbildning vid Eldrimner i Östersund. Det är ett nationellt resurscentrum för småskalig och hantverksmässig livsmedelsproduktion.

- Byggnadsteknik, ekonomi, marknadsföring, tillståndshantering och förstås specialkurser för olika områden som deltagarna ville satsa på ingick i utbildningen. Bröd, chark, sylt, fisk...vi hade olika inriktning och jag gick kurserna i ystning, säger Michael Sjöman.
Med en affärsplan och klartecken från banken satte Michael sedan i gång med att bygga om gården. Drygt en halv miljon kronor har lagts i investeringar, dyrast var elinstallationerna. Mejeri och kylar drar mycket el, och ladugårdsel och -armatur åtgärdades samtidigt så uppsäkring och nya kablar var ett måste.

Den gamla ladugården delades in i tre avdelningar.Två ligghallar för getterna i ena änden, kättar för killingarna och rejäla bås för gårdens två bockar i den andra. I mitten ligger mjölkhallen med en bänk i brösthöjd som tretton getter i taget får hoppa upp på. De får mumsa på kraftfoder under mjölkningen och via rör leds mjölken till en kyltank i väntan på ystning.
Varannan dag ystar Michael Sjöman närmare 200 liter mjölk. Hela produktionen kontrolleras minutiöst så att temperaturer på mjölk, ostmassa och senare kylar hela tiden är de rätta.
Varje ost kräver sitt särskilda hantverk vid beredning och efterarbete med olika lagringstider i olika kylar med skilda temperaturer. Hantverket när den blå mögelosten tillverkas inkluderar strumpsticka nummer sju:
- Man sticker hål i osten för att ge mögelkulturen möjlighet att växa, förklarar Michael Sjöman.

För att göra mögelostar tillsätts mögelkulturer till ostmassan, blå till blå mögel, vit till vit caprin. På Vallgarn gör man också färskost, smaksatt med pepparrot eller vitlök, och salladsost av fetatyp i olika inläggningar.
- Vi mjölkar två gånger om dagen, och varje get ger i snitt två liter mjölk per dag. Själva mjölkningen tar omkring 2,5 timme per dag, berättar Christina Fredriksson när hon senare visar runt bland getterna i hagen.
Alla getterna har namn: Norpan, den äldsta har funnits på Vallgarn sedan 1996 då Michael Sjöman köpte gården. En annan av getterna har fått ge namn åt den blå mögelosten, Blå Edda, en tredje åt vitmögelosten, Maja.
- Marknadsföring har vi inte hunnit med så mycket ännu. Nu i början är vi beroende av inkomsten från mitt heltidsjobb som lärare på naturbruksgymnasiet i Bro, men vi hoppas förstås att vi ska få mejeriverksamheten att gå runt även ekonomiskt, säger Christina Fredriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om