– Det är ett arbete som vi redan påbörjat men fortsätter att se över. Vi har stora kostnader för vården vi köper från externa aktörer och den interna processen handlar om att i större utsträckning ge vård på hemmaplan, säger Elisabeth Kantor, socialchef vid Enköpings kommun.
Det handlar om effektiviseringar inom den lagstadgade verksamheten, några nedläggningar av verksamheter planeras inte.
– Det vore kontraproduktivt, och inget i besparingsförslaget säger att man inte ska få vård. Men vi ställer om för att ta hem kostnader för vården, säger Elisabeth Kantor.
En ökad digitalisering kan innebära att fler saker kan skötas via webben, som skypemöten istället för fysiska möten eller att använda webbappar för provtagning.
– Förra mandatperioden diskuterade vi digitalisering av framför allt försörjningsstödet, där kan man frigöra socialsekreterare för andra uppgifter. Drogkontroller via appar är också en del i digitaliseringen, det handlar om att jobba smartare, säger Peter Book (M), ordförande i socialnämnden sedan årsskiftet.
Möjligheterna att påverka budgeten är små i och med att den mesta verksamheten är lagstadgad.
– Vi är skyldiga att ta hand om personer med missbruksproblem och kostnaderna för vården kan dra iväg snabbt, säger Peter Book.
Öppenvården, som inte är lagstadgad, är inte något han ser som möjligt att dra ner på för att spara pengar.
– Det skulle innebära större kostnader någon annan stans, som till exempel en dyrare missbruksvård, säger Peter Book.