Så ska björnen få ro

Den brunbjörn som sedan i torsdags gått runt på en åker vid Torstuna kyrka utanför Enköping har skapat stort intresse. Men nu ska åkern plöjas upp så att björnen lämnar platsen.

Björnen som rört sig i Dalby under fredagen är antagligen samma björn som här syns på den här bilden från förra veckan, tagen i Torstuna.

Björnen som rört sig i Dalby under fredagen är antagligen samma björn som här syns på den här bilden från förra veckan, tagen i Torstuna.

Foto: Ulf Broberg

Enköping2015-10-26 16:26

– Vi kan inte förbjuda folk att vara där, men har pratat med markägaren som ska plöja upp åkern, säger Per Blomkvist, naturbevakare på länsstyrelsen i Uppsala.

Anledningen till att björnen stannat så länge är att den äter spillsäd som ligger på åkern. Men allt folk runtomkring riskerar att stressa den. Förhoppningen är nu att den ska leta sig vidare när åkern är upplöjd och det inte finns lika mycket mat att hämta.

LÄS MER: Vädjar – Låt björnen vara ifred

När Per Blomkvist på måndagen var i Torstuna stod konstant 70-90 bilar längs vägen. Några hade rest ända från Örebro, Bornholm och Tibro i Västergötland.

– Vi förstår att människor är nyfikna, men den här björnen behöver äta upp sig inför vintern och vara ifred, säger han.

Att länsstyrelsen uppmanar folk att hålla sig borta från björnen är klokt, tycker Jonas Wahlström på Skansen-akvariet.

– Det är precis vad man ska göra, annars vänjer den sig vid människor. Och till slut kommer någon för nära och då blir den arg, säger han.

Den vanligaste frågan han får om björnar är om de verkligen äter honung. Och svaret är ja.

– De gillar att tömma en bikupa någon gång, till biodlares förtvivlan. De har ju en väldigt tjock päls så de är inte känsliga för geting- eller bistick, säger Jonas Wahlström.

Många är också nyfikna på vad björnarna gör i idet.

– Björnar går inte ner i dvala som till exempel fladdermöss gör. En björn kan mycket väl väckas ur sitt ide, det har hänt att en skidåkare rasat ner och väcker björnen. Ungarna föds ju också i idet. Många tror att ungarna som finns på djurparkerna på våren är nyfödda, men så är det inte. De föds redan runt nyår och då är de stora som råttor ungefär.

Om man möter en björn i skogen - vad gör man då?

– Björnar ser rätt dåligt, så om man träffar en så ska man ge sig till känna och backa lite långsamt. Om man plötsligt springer allt vad man orkar därifrån kan björnen uppfatta att det är ett byte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!