En gångbro över järnvägen för att knyta samman Myran och centrum, höga profilbyggnader, olika trafiklösningar och platser för boende, grönytor och olika typer av produktion och innovation, är några delar i de olika förslagen.
Myran i tävlingen omfattar området från och med Resecentrum och upp till E18 och avgränsas i väster av Salavägen och i öster av Kyrkoherdens fiskevatten/Älvdansen.
– Vi ville ha förslag på hur Myranområdets 72 hektar kan utvecklas till en klimatneutral, attraktiv stadsdel som också ska fungera som ett skyltfönster för hela staden från E18, säger Domagoj Lovas, tillförordnad stadsarkitekt.
På måndagen presenterade han, kommunens näringslivschef Cecilia Lööv och marknadsutvecklare Thomas Adlercreutz de åtta förslag som kommit in i tävlingen Europan 15, en tävling som hålls vartannat år för arkitekter yngre än 40 år. Tävlingens mål är att bidra till förnyelse av städer och stadsdelar som kommuner och andra intressenter kan anmäla för deltagande. Årets tema är "Produktiva städer", och från Sverige lämnades sju förslag på tävlingsområden in, ett av dem var Myranområdet. Arkitekter och arkitektkontor i hela Europa kunde sedan välja vilket förslag de ville arbeta med, och för Myran har åtta olika förslag lämnats in.
– Förslagen presenteras i text och bild på vardera tre affischer som kommer att finnas uppsatta på huvudbiblioteket fem veckor framåt. Sammanfattningar på svenska av förslagen kommer att sättas upp, och under tre måndagar mellan klockan 16 och 18 kommer jag och kollegor också att finnas på plats, säger Domagoj Lovas.
De åtta förslagen kommer att granskas av en jury sammansatt av sju personer från Norge, Sverige och Finland med lång erfarenhet av olika aspekter av stadsbyggnad och utveckling. Den 10 oktober när det första av tre jurymöten hållits kommer de olika förslagen att publiceras digitalt på Enköpings kommuns hemsida.
Först i december utser juryn en vinnare bland förslagen för Myran.
– Att ett förslag vinner innebär inte att kommunen måste ta det som sitt eget. Vi kan ta delar av olika förslag, få hjälp med tankar och idéer för kommande utveckling i samarbete med företag och fastighetsägare i området, säger Cecilia Lööv.
Positivt för Enköping och Myranområdet är också att kommunen fått 4,1 miljoner kronor från Energimyndigheten för projekt inom Viable Cities-programmet:
– Projekten ska påskynda omställning för att göra kommuner och städer klimatneutrala. Enköping samarbetar med Europan 15 och RISE, Research Institute of Sweden, och lokalt med ÅF och Ica Maxi, säger Thomas Adlercreutz.