Så här säljer man majblommor

Nu har majblommorna börjat säljas. Elina Lindblom och Anna Johansson på Korsängsskolan delar med sig av sina säljtips till andra säljare.

Majblomssäljarna Elina och Anna går i 5 grön på Korsängsskolan.

Majblomssäljarna Elina och Anna går i 5 grön på Korsängsskolan.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2019-04-11 18:00

Det är ett säkert vårtecken när majblommorna börjar säljas. Klockan 12 på torsdagen var det säljstart över hela Sverige. Av tradition ska den allra första blomman köpas av drottningen. I år fick hon köpa en vit och grön majblomma, som påminner om en vitsippa.

13-åriga Saga som formgav årets majblomma har avslöjat att hon inte alls tänkte på vitsippor, utan på ett fotbollslag när hon valde färgerna.

I skolorna försågs elever som vill sälja med sina säljpaket, med blommor och instruktioner. Nytt för i år är att kunderna kan swisha betalningen.

På Korsängsskolan är Anna Johansson och Elina Lindblom i 5 grön två av säljarna. De sålde även förra året och vet hur de ska gå till väga när de nu ger sig ut och säljer årets blommor.

– I början var det lite läskigt att fråga främlingar, men efter ett tag kom man in i det, minns de från fjolårets försäljning.

Syftet är gott. Säljaren får behålla 10 procent för egen del.

Vet ni vad förtjänsten går till?

– Den går till barn vars föräldrar kanske inte har råd med saker, som till exempel basketbollar eller glasögon, berättar Anna.

Har ni några tips på hur man ska göra för att sälja?

– Se glad ut och var inte så himla påträngande, säger Anna.

– Ja, om de säger nej ska man gå därifrån, säger Elina.

– Man kanske inte heller ska gå på någon som redan har en majblomma på sig, säger Anna.

Majblomman har sålts sedan 1907 efter ett initiativ av Beda Hallberg. De första 50 åren gick pengarna från försäljningen till att hjälpa tuberkulossjuka. Idag går pengarna till att hjälpa barn som lever i ekonomisk utsatthet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!