Göran Vikergård är avdelningschef vid Mälarenergis vattenverk i Hässlö öster om Västerås där han och elva kollegor producerar 40 000 kubikmeter dricksvatten per dygn. Tillsammans med vattenverket i Fågelbacken norr om Västerås förser Hässlö vattenverk inte bara staden utan också bland annat Skultuna, Dingtuna, Irsta, Ändesta och Orresta med dricksvatten.
– Det är i de östra delarna av kommunen som ett samarbete mest uppenbart kan vara en fördel, både när det gäller anläggning och drift, säger Göran Vikerberg.
För Enköpings kommun skulle fördelarna vara ännu flera, samarbete om vattendistribution i kommunens västra delar, men också en nödvändig utökning av tillgång till dricksvatten. Dessutom möjlighet att späda ut Enköpings vatten som är hårt och har förhöjda uranhalter med Mälarvatten.
– Hässlö tar råvatten från Västeråsfjärden, det är så mjukt att vi måste göra det lite hårdare innan det går ut på nätet, och uran förekommer inte i vårt vatten, säger Göran Vikergård.
Han beskriver processen i vattenverket som börjar med att växter och småfisk silas bort:
– Efter silarna renas det kemiskt i flockningsbassängerna där polyaluminiumklorid tillsätts för att starta processen. Den gör att lösta ämnen går ihop till fasta små partiklar som drar till sig föroreningar, säger han och beskriver flockarna som ”små snöflingor”.
Därefter leds vattnet till sedimentsbassänger där flockarna sjunker till botten och bildar slam som skrapas bort och pumpas till avloppsreningsverket. Vattnet går vidare till sandfilter för en sista rening inne i vattenverket.
– Därifrån går vattnet antingen till Fågelbackens eller till våra infiltrationsdammar och via dem infiltreras vattnet i Badelundaåsen. Efter två-tre veckor kan vi ta upp det ur våra grundvattenbrunnar, tillbaka till vattenverken, säger Göran Vikergård.
Där pH-justeras det med kalk och desinficeras med UV-ljus och klor. Jan Blomkvist, för dagen vakthavande drifttekniker håller via sju dataskärmar koll på hela produktionsprocessen. Filterspolningar, flockningskemikalier och flöden, pH-värden, färg och klorhalt, allt går att se och det mesta att styra från kontrollrummet:
– Blir det problem åtgärdar jag dem härifrån eller kallar in en beredskapsgrupp, säger Jan Blomkvist.
Utanför kontrollrummet står en liten gul tegelbyggnad, den enda synliga delen av magasinet där vattnet korttidsförvaras innan det pumpas ut i det drygt 70 mil långa ledningsnätet.