S1-major tillbaka från Afghanistan
Det som framför allt behövs till den svenska truppen i Afghanistan är egna helikoptrar för sjuktransporter. Det är major Pierre Knutssons kommentar till frågan om den svenska delen av ISAF behöver assistans av JAS Gripen.
Major Pierre Knutsson var ansvarig för ordning och skydd i den svenska campen i Mazar-i-Sharif.
Foto: Pierre Knutsson
Major Knutsson säger också att det är utifrån den erfarenhet han har av Afghanistanuppdraget som det var då som han gör bedömningen av Gripens användbarhet:
- Om uppdraget eller uppgiften förändras så kan Gripen mycket väl vara nödvändig för att klara det, men om det pågår någon sån planering känner jag inte till.
Han är noga med att poängtera skillnaden mellan ISAF och OEF. ISAF står för International Security Assistance Force, och är en internationell styrka, med personal från 37 olika nationer. Uppgiften är att skapa fred och säkerhet utifrån ett FN-mandat som är fredsframtvingande, vilket i värsta fall kan inbegripa strid.
OEF står för Operation Enduring Freedom och drivs av amerikanska trupper på omkring 8 000 man i södra Afghanistan. Deras uppdrag är att förhindra att al-Qaida kommer tillbaka:
- De löser det genom att slå ihjäl dem. Vi löser det på ett annat sätt, säger major Knutsson torrt.
När hans förband på 120 personer kom till Mazar-i-Sharif i februari 2006 var de beredda på att förhållandena kunde bli väldigt besvärliga.
- Campen var inte färdigbyggd när vi kom. Maten fick lagas i fältkök, det fanns ingen gate (grind) att vakta och såna saker. Men i förbandet fanns ju folk som är hantverkare i det civila, så vi kunde bygga och fixa när patrull- och bevakningsuppdragen var utförda.
Mazar-i-Sharif är en stad med omkring 400 000 invånare, den svenska campen ligger i stadens sydöstra kant. Utifrån campen ska ett område på 25 gånger 27 mil avpatrulleras längs oländiga vägar.
- Det finns en asfalterad väg i staden, och i en ringled runt hela landet går också en bra asfalterad väg. Ute på landsbygden finns bara grus- eller jordvägar. Man kan köra i kanske 30-40 kilometer i timmen, men då skumpar det rätt bra. Vi fick andra fordon med förlängda fjädringspaket senare, så det blev bättre.
Generellt är den norra provinsen där Försvarsmakten sedan mars 2006 leder ett PRT, Provincial Reconstruction Team, ett lugnt område. Men i november 2005 dödades två svenska soldater under ett patrulluppdrag, och i september 2006 var flera enheter från Pierre Knutssons förband inblandade i en eldstrid i en by i området. Tillsammans med afghanska armén och polisen hade de åkt för att arrestera en ökänd kriminell som visade sig ha blivit förvarnad. Under eldgivningen dödades mannen som skulle ha gripits av afghansk trupp. Ingen annan skadades.
- Svenskar är väl sedda i Afghanistan, även om inte alla förstår var vi kommer i från. Vi samarbetar med polischefer, guvernörer och byäldsten, och vi hade en helt kvinnlig MOT, Mobile Observation Team, som söker kontakt med kvinnor och kvinnoorganisationer. Vi ska ge hjälp och stöd att bygga upp ett fungerande samhälle, det är vår främsta uppgift. Men självklart också försvara oss och hjälporganisationerna när det behövs, säger Pierre Knutsson.
Uppdraget i Afghanistan var hans andra utlandsplacering. Den första var i Bosnien, BA01, den första svenska styrkan som kom dit under ledning av överste Ulf Henricsson.
- Då lärde mig att jag klarar att stå under beskjutning. Det här uppdraget gav andra erfarenheter. Just nu är det inte aktuellt med en ny utlandsplacering, under 2008 ska jag vara kompanichef för I 19:s stabskompani.
FAKTA/ International Security Assistance Force:
Etablerades 2002, består av 37 000 soldater från 37 olika nationer. Den arbetar utifrån ett FN-mandat och ett avtal med den afghanska regeringen.
Den svenska ISAF-styrkan har nu 330 soldater och är baserad i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan. Den leder ISAF-styrkan i området, även personal från Finland, Polen, Danmark och Rumänien ingår. Den svenska truppen kan utvidgas till 375 man utifrån de beslut som nu gäller.
ISAF-soldaterna sampatrullerar med afghanska armén och stödjer den afghanska polisen. Svenska officerare fungerar som mentorer för afghanska kolleger. Uppdraget är att bevaka området och hjälpa till med att avväpna illegala milisstyrkor. Det har också en civilmilitär del, och rådgivare från Utrikesdepartementet, Rikspolisstyrelsen och SIDA finns med i truppen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!