Rötmånad är en månadslång period som härstammar från Bondepraktikan och följer lejonets tecken med start runt den 22 juli. Rötmånaden innebär att man bör vara försiktig med hanterandet av mat och vad man stoppar i sig. I den värme och höga luftfuktighet som ofta är den här tiden på året trivs bakterierna som allra bäst.
På Café Samt i Enköping är man medvetna om rötmånad och hanterar därför sina varor extra varsamt.
– Man är extra noga och köper hem färre varor än man brukar, just för att de inte håller sig lika bra. Man är ju alltid noga i och med att vi lagar allt från scratch, säger Lia Starälv.
Ett bra sätt för att undvika att varorna förstörs är att inte ha de framme.
– Vi har ju inte så mycket av såna varor som ofta blir dåligt, men vi har ju exempelvis inte frukt och sånt framme.
Det finns dock vissa tips på hur man kan hantera livsmedel för att de ska hålla sig längre.
– Livsmedel med bäst före-datum har många gånger en lämplig förvaringstemperatur på åtta grader men om man sänker gradantalet på kylskåpet till fyra-fem grader istället kan varorna hålla sig ytterligare några dagar. Det är dock inte alltid så enkelt att hålla varorna kalla, exempelvis om man ska iväg någonstans. Då kan det vara bra att ha några kylklampar med sig, säger Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare Mats Lindblad och fortsätter.
– Det är även viktigt att tänka på hygienen, speciellt när man hanterar rått kött och då framförallt kyckling som innehåller mycket campylobacter i år.