Tant Gretas i Grinda, Torstuna, var ett av de tio besöksmålen i årets upplaga av Tuva & Täppa, den tredje sedan starten 2017 i föreningen Fjärdhundralands regi. Tant Gretas kringbyggda gamla bondgård fanns med i programmet redan för två år sedan, men förra året gjordes uppehåll på grund av torkan berättar gårdens ägare Iréne Flygare.
Hon tog över Tant Gretas 2010 då mangårdsbyggnaden byggd 1840 flyttats till gården och inretts, ett omfattande arbete med ett resultat som väckte många besökares beundran. Trädgården tog hon itu med på allvar först 2012:
– Jag har låtit det ta tid, här har funnits bebyggelse sedan medeltiden, och även om det 2010 var sly och igenvuxet runt hela gården så kommer växter tillbaka om man röjer försiktigt och ser vad som kommer upp vartefter, säger Iréne Flygare.
Nu är rabatterna betydligt fler än när där var en aktiv bondgård, men tunet är kvar och hålls öppet. På grunden efter ett längesen rivet hönshus är nu en stenlagd matplats, och på mangårdsbyggnadens baksida en gräsmatta, rabatter, en pergola och en häck. Bortom häcken där det förr var kalvhage är det nu blomsteräng och tomten går utan markerad gräns över i skog.
– Växterna är valda för att förstärka gårdens och platsens historia, berättar Iréne Flygare, och visar mot den stora shersminbusken kvar från Tant Gretas tid och runt den såväl jordgubbar som lavendel som kommit tillbaka sedan slyet röjdes bort.
Vid det tidigare församlingshemmet i Vallby har Mari Magnusson arbetat sedan 2010 med att göra i ordning det som först var gräsmatta till en prunkande rosengård med välkomponerade rabatter, pergolor, träd och spaljéer:
– Det är mest rosor, klematis och pioner i min trädgård. Klematis och rosor tillsammans ger längre blomningstid, och när jag väljer vilka som ska stå tillsammans tänker jag som vore det en bukett, färger och nyanser ska förstärka och komplettera varandra, berättar Mari Magnusson.
Hon betonar att hon är en om än hängiven trädgårdsamatör, men med trädgårds-, mat- och inredningsfotografering som yrke. Att hon också bloggar och delar med sig av sina odlarmödor på Instagram förvånar inte.
– Det är engelsk cottage garden (torparträdgård) med rosor och perenner men också köksträdgård som är min förebild. Det tar tid och arbete, men det är extra roligt en sån här dag när så många kommer och ger beröm, säger Mari Magnusson.