Röntgenkö kapades på två månader

På två månader försvann kö till röntgenavdelningen på Enköpings lasarett. Det kostade inte ett öre. Genom ett systematiskt förändringsarbete minskade väntetiden från fem månader till taget ingen väntetid alls.

Enköping2005-03-01 00:00
Bakom kön som försvann står Jan Mogard, sektionschef och överläkare vid lasarettet i Enköping. Han har tidigare arbetat som konsult på den privata vårdmarknaden och även där genomfört genomgripande förändringar.
- Om det går på den privata marknaden, varför ska det inte fungera inom landstinget, funderade Jan Mogard.
Själv påstår Jan Mogard att han inte gjort någonting, mer än att vara en chef som pekar med hela handen.
— Duktiga läkare och en fantastisk personal har ställt upp på förändringarna där vi alla har ett gemensamt mål. Jag anser inte att vårdköer är ett ekonomiskt problem, det saknas inte resurser inom sjukvården över huvud taget. Det är snarare brist på organisation, anser Jan Mogard.
Arbetsscheman har gjorts om och planeringen förbättrats. Det är slöseri med resurser när en person planerar när läkare ska arbeta, en annan när den övriga personalen ska vara i tjänst och en tredje planerar för patienterna.
— Det här är ett system som innebär att vi ibland står där med flera läkare och nästan inga patienter eller tvärtom. Det räcker med att en person ansvarar för planeringen, säger Jan Mogard, som tidigt införde drop in vid röntgenavdelningen.

Förmåner togs bort
I förändringsarbetet ingick även att ta bort en del förmåner för läkare och annan vårdpersonal. Vilka förmåner det rör sig om vill Jan Mogard inte uttala sig om.
- Vissa förmåner är borta, men vi har fått en lugn och behaglig arbetsmiljö. Men det viktigaste av alltihop är att patienterna fått det bättre.
Han betonar vikten av att dyr sjukvårdsutrustning ska utnyttjas maximalt. "Produktionen ska vara i gång hela tiden eftersom gre­jerna kostar pengar."
— I dag gör vi jobbet på röntgenavdelningen 20 procent billigare än vad man gör på Ackis. Jag räknar med att på sikt kommer vi ned i hälften av kostnaderna jämfört med Akademiska sjukhuset. Det är pengar som kan användas för att sänka skatten eller lämna
över till andra områden som behöver resurserna bättre, säger Jan Mogard.
På måndagen informerade han landstingspolitikerna om föränd­ringsarbetet i Enköping. Det resulterade genast i att moderaterna författade en motion med krav på ett systematiskt förändringsarbete inom hela landstinget. Folkpartiet skrev en interpellation till landstingsrådet Mats O Karlsson (s) där man undrar vilka lärdomar den politiska majoriteten i landstinget drar av förändringsarbetet i Enköping och vilka åtgärder som vidtas för att korta köerna vid Akademiska sjukhuset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!