Rolly fick inte öppna bankkonto

Efter en hel del trassel fick Lapiar Rolly Well som är asylsökande börja jobba i Enköping. Då kom nästa problem - han kom inte åt sin lön då han inte fick öppna något bankkonto.

Problem. Asylsökande Lapiar Rolly Well får jobba i Sverige medan hans asylsökan behandlas. När han skulle öppna ett bankkonto blev det först kalla handen av flera banker.

Problem. Asylsökande Lapiar Rolly Well får jobba i Sverige medan hans asylsökan behandlas. När han skulle öppna ett bankkonto blev det först kalla handen av flera banker.

Foto: Kjell Sjöberg

Enköping2017-07-11 17:00

För elva månader sedan kom Rolly till Sverige och Enköping från Kongo-Kinshasa. Ganska omgående fick han möjligheten att börja praktisera på Enköpings Hyresbostäder som fastighetsskötare.

Fram till årsskiftet praktiserade han hos EHB. Då togs praktikmöjligheten för asylsökande bort. Istället blev det möjligt för asylsökande att få jobba i Sverige under den tid som deras asylansökan prövas.

I Rollys fall kom han och EHB överens om att han skulle lämna in en ansökan till Migrationsverket om att han skulle arbeta på EHB.

I Rollys fall innebar det en del väntan - drygt tre månader - innan han fick klartecken från Migrationsverket att börja jobba.

En bit in i april kunde han återigen börja på EHB - den här gången som anställd och med en lön som skulle betalas ut på hans bankkonto en gång i månaden.

Då startade nästa problem för Rolly som hade hoppats kunna ställa undan vinterskorna och köpa ett par vårskor när han fått sin första lön.

Att få öppna ett bankkonto och komma åt lönen visade sig bli svårt då han saknar ett svenskt personnummer och istället har ett så kallat samordningsnummer från Skatteverket.

– På två banker sa de att man inte kunde öppna ett bankkonto om man hade ett samordningsnummer, berättar Rolly på bra svenska.

Även Rollys arbetsgivare hjälpte till i kontakten med banker.

Jennie Sahlsten som är VD på EHB tog kontakt med Finansinspektionen för att få veta hur man skulle göra.

– Hos Finansinspektionen förklarade de att samordningsnumret och det LMA-kort som Rolly fått av migrationsverket (en typ av identifikationshandling) skulle räcka och att bankerna hade fått instruktioner att öppna bankkonton till personer som har sådana, berättar Jennie Sahlsten.

Med beskedet från Finansinspektionen i handen gick Rolly och EHB tillbaka till de båda bankerna. Men återigen fick de samma negativa besked.

– Vi tog även frågan vidare till kundombudsmannen i en av bankerna, men även där var beskedet att det inte gick då samordningsnumret utgjorde en risk och kunde användas i samband med penningtvätt, förklarar Jennie Sahlsten.

Till slut hittade de en bank i Enköping där Rolly fick öppna ett bankkonto.

– Nu har jag tillgång till de pengar jag tjänat och har kunnat köpa ett par nya skor, säger Rolly.

Även Rollys arbetsledare på EHB Joakim Pettersson och flera andra på företaget har engagerat sig i bankkontofrågan samt hjälpt till med andra myndighetsfrågor.

– Det man kan konstatera är att olika beslut inte hänger samman och vid varje ny myndighetskontakt har Rolly fått berätta om sin historia om vem han är, berättar Joakim Pettersson.

Vidare upplever Joakim Pettersson att en del myndigheter inte känner till vilken hjälp de bör kunna ge asylsökande.

– När Rolly och jag var hos polisen för att få hjälp att anmäla hans försvunna pass så fick vi först beskedet att det gjorde man inte hos polisen, men efter en stunds diskussion fick vi göra en anmälan, fortsätter Joakim.

Trots att Rolly nu har ett eget bankkonto och tillgång till lönen så känner sig han sig inte helt fri. I Kongo-Kinshasa, landet som han tvingats lämna på grund av sitt politiska engagemang, finns hans mamma och pappa och övriga familj.

– Jag vill gärna hjälpa dem och skicka hem pengar, men utan ett personnummer är inte det möjligt, förklarar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!