Roligare no för lärare ger bättre undervisning

Matens kemi. Flyta eller sjunka.Det är några av de teman som ingår i skolutvecklingsprogrammet NTA, Naturvetenskap och teknik för alla. Syftet är att öka intresset för naturvetenskap och teknik hos både lärare och elever.

Foto: Ingrid Kyllerstedt

Enköping2007-09-01 00:01
UNT besökte Gransäterskolan i Håbo, den enda kommunen i Uppland som jobbar med NTA.
- När jag var nyutbildad fanns det inget no-material för de yngsta eleverna på skolan utan jag fick springa till affären och köpa saker till experimenten. Det blev heller ingen röd tråd i undervisningen, utan vi gjorde lösryckta experiment, berättar Linda Lindholm, NTA-samordnare och no-lärare i Håbo kommun som arbetat med skolutvecklingsprogrammet i fem år.
I dag hälsar hon på i Gransäterskolan där Birgitta Isaksson, no-lärare och NTA-utbildare, håller i en temautbildning för ett tiotal lärare som undervisar på senarestadiet, årskurs sju till nio.

Dagens tema är ämnens egenskaper. Experimentet som lärarna ska utföra är en del av ett av de 15 teman som ingår i NTA. I varje låda finns komplett laborationsmaterial för 30 elever och experimenten kan nästan alltid genomföras i vanliga klassrum. En låda räcker för en termins no-undervisning.
NTA har i tio år funnits för förskoleklass till årskurs sex.
- Men nytt för i år är att vi har temalådor och kompetensdagar även till senarestadierna, säger Birgitta Isaksson och delar ut skruvar, bitar av plast och trä som ska använda i experimentet till lärarna.
- Nu lär sig eleverna ett naturvetenskapligt arbetssätt tidigt. Förut var det mer fokus på f biologi och kemi, fysik och teknik blev lidande, kanske på grund av bristande kunskap, säger Linda Lindholm.

NTA:s syfte är både att ge stöd och stimulera no-undervisningen som oftast uppfattas som svår och teoretisk av eleverna, och ibland även av lärarna.
- No är krångligt, det är mycket att lära sig och läsa till proven. Det skulle behövas mer genomgångar så att man förstod vilken användning man har av no, säger Julia Engman Viking och Martin Nordström, årskurs nio som just nu har hemkunskap.
Och även mat ingår i skolutvecklingsprogrammet, påpekar Linda Lindholm.
- I "Matens kemi" undersöker eleverna näringsämnena druvsocker och protein och vilken betydelse vitaminer har för hälsan, säger hon.

I klassrummet börjar lärarna bli klara med uppgiften att undersöka vilken densitet som olika material har. Skruvarna, plastbitarna och de andra sakerna har vägts, sjunkit i vatten och resultaten har analyserats. En inte helt enkel uppgift ens för erfarna lärare. Men rolig, tyckte Lasse Petersson som tror att han kommer att ha stor nytta av NTA i sin undervisning.
FAKTA

NTA startade 1997 som ett projekt av KVA, Kungl Vetenskapsakademien, IVA, Kungl Ingenjörsvetnskapsakademien och kommuner och friskolor. Sedan 2004 drivs NTA som en ekonomisk förening av kommuner och friskolor. 2007 är ett 80-tal kommuner och cirka tio friskolor medlemmar i föreningen. I Håbo kommun ingår NTA som en del i i E-ship-projektet, som ska främja entreprenörskap i skolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om