Rivningen har stoppats

Rivningen av Möbelhuset har tillfälligt stoppats. "Vi måste göra ytterligare markundersökningar innan arbetet kan fortsätta", säger Mikael Rosenberg, VD hos fastighetsägaren Trygghem Bostad AB.

STOPP. Rivningen av Möbelhuset har tillfälligt stoppats. Fastighetsägaren ska under januari reda ut vilka effekter rivningen kommer att ha på omkringliggande byggnader.

STOPP. Rivningen av Möbelhuset har tillfälligt stoppats. Fastighetsägaren ska under januari reda ut vilka effekter rivningen kommer att ha på omkringliggande byggnader.

Foto: Magnus Eriksson

Enköping2017-01-04 11:30

Under hösten har arbetet med att riva Möbelhuset, som ligger i korsningen Östra Ringgatan och Torggatan, pågått och stora delar av huskroppen har också rivits. På tomten vill Trygghem Bostad istället bygga 120 nya bostäder i två punkthus på fem våningar och ett hus på åtta våningar.

Det tunga rivningsarbetet har dock lett till att det skapat vibrationer som resulterat i att det blivit sprickbildningar samt att flera grannbyggnader börjat röra på sig. Flera personer har också hört av sig till Enköpings-Posten och berättat om detta.

Mikael Rosenberg bekräftar att det uppstått en del problem och förklarar att redan dagarna före jul genomfördes en första undersökning i området för att klargöra vad som hänt och hur rivningen påverkat omkringliggande hus.

Buller- och vibrationsmätare har redan placerats ut i flera omkringliggande byggnader, bland annat i flera lägenheter hos bostadsrättsföreningen Rosgården.

I flera av lägenheterna har det konstaterat sprickbildningar liksom hos en annan granne - Hälsohuset som ägs av förertaget Lillsidan Fastighets AB.

­– Huset har också rört sig lite. Vi har haft byggnadsexperter på plats för att titta på detta. Det finns även en dialog mellan oss och Trygghem hur vi ska gå vidare och hantera detta, förklarar Johnny Palmqvist hos Lillsidan Fastighets AB.

Mikael Rosenberg förklarar att konsulter under januari ska fortsätta att utreda vad som hänt och göra ytterligare markundersökningar på platsen. Därefter kommer rivningsarbetet att återupptas och betongplattan tas bort.

Även hos Enköpings kommun känner man till problemen. Rent juridiskt är problemen med sprickor, sättningar och hus som rört på sig i samband med rivningen inte en kommunal fråga.

­– Företaget har fått ett rivningslov för den aktuella fastigheten och med den följer en kontrollplan hur man ska hantera och sortera rivningsmaterialet. Det arbetet följer vi upp från kommunen så att företaget sköter sig. När det gäller eventuella sprickbildningar som uppstår i samband rivningsarbetet så är det en fråga för företaget att hantera inom ramen för gällande entreprenadslagstiftning, förklarar Christina Gortcheva, bygglovschef i Enköpings kommun.

Kommunens miljöavdelning har även gjort en bullerutredning där man förklarat hur de nya husen bör utformas samt vilken typ av till- och frånluftsventilation som bör användas för att bullerdämpningen ska bli så bra som möjligt.

­– När betongplattan tagits bort kommer vi också att undersöka att alla de armeringsjärn som funnits i den har sorterats bort och separetats från betongen som ska återvändas vid ett vägarbete, redogör Roland Stenbo, miljöinspektör på Enköpings kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!