Solveig Zander (C), riksdagspolitiker från Enköping, tycker att det är helt absurt att personer som har arbete ska utvisas för småsaker.
– Minsta lilla fel man gör så regerar Migrationsverket. Det finns fler fall som påminner om det här. Vi har sagt till regeringen att de ska göra en utredning om det här men det har inte hänt något än. Vi tänker från Centerpartiet se till att vi ska lagstifta om det här i höst. Vi har fått med övriga Alliansen på det här, säger Zander och tillägger att det är ovanligt men att det förekommer att lagar ändras genom initiativ från riksdagen.
I det enskilda fallet kan politikerna inte göra något eftersom Migrationsverket är en självständig myndighet.
– Men vi kan hoppas att familjen Kutic överklagar och att domstolen kommer fram till en ändring av praxis, tillägger Solveig Zander.
Pyry Niemi (S), riksdagspolitiker från Bålsta, tror till skillnad mot Solveig Zander att lagstiftningen kan behållas och att den är tillräckligt tydlig.
– Det är upp till Migrationsverket att tolka lagstiftningen och tillämpa den så rättssäkert som möjligt. Men det finns helt klart frågetecken i det här ärendet. Jag känner för familjen. Det är inte bra att de hamnar mellan stolarna.
Niemi tycker att uppgiften om att IF Metall upplyste Migrationsverket 2014 om det bristande försäkringsskyddet och att myndigheten då lät det passera för att sedan gå vidare med en helt annan ingång väcker en del frågor.
Riksdagspolitikern Jessika Roswall (M) från Enköping, tycker att det rent principiellt är fel att utvisa människor som i grunden har uppfyllt de villkor som ställs för att få arbetstillstånd i Sverige. Sedan hon läst om Kutic i EP, säger hon så här:
– Det verkar som att man trott att man lämnat in rätt uppgifter till Migrationsverket. Och som jag förstått det har man fått okej av ett fackförbund.
Hon tycker att Vedran Kutic ska kunna förlita sig på att han fått rätt information. Att ett positivt besked från myndigheten 2014 blev ett negativt 2016 ser hon som problematiskt. Jessika Roswall tillägger att hon inte är expert inom området och därför inte vill kritisera Migrationsverket. Att regelverket är tydligt har politikerna ett ansvar för, menar hon.
– Det händer tyvärr då och då att människor kommer i kläm. Jag tycker att politiken ska jobba för att Sverige ska vara ett öppet samhälle och underlätta för arbetskraftsinvandring. Man kan absolut jobba för en lagändring.
Regeringen har nyligen beslutat om ett lagförslag (proposition) som ska göra det möjligt för Migrationsverket att avstå från att återkalla ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för arbete om arbetsgivaren rättar till brister i anställningsvillkoren innan Migrationsverket påpekat bristen.
"I en dom från Migrationsöverdomstolen från 2015 konstateras att ett återkallande av uppehållstillstånd ska ske oavsett omständigheterna i det enskilda fallet när anställningsvillkoren inte har uppfyllts helt. Det här vill regeringen åtgärda och föreslår därför att om arbetsgivare själva rättar till brister i anställningsvillkoren innan Migrationsverket påpekat bristen ska myndigheten kunna avstå från att återkalla ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för arbete.
Ett återkallande av tillstånd när det handlar om mindre brister som dessutom avhjälpts kan resultera i orimliga konsekvenser i det enskilda fallet och skadar legitimiteten för regelverket", skriver regeringen.
Lagändringen föreslås träda i kraft 1 december 2017. Jessika Roswall har tagit del av förslaget. Hon tycker att förändringen är ett litet steg i rätt riktning men att förändringen blir för liten och för snäv. Informationsansvaret hos den som söker arbetstillstånd ligger exempelvis kvar.
– Det är ett sätt att tillåta att arbetsgivaren rättar till fel som den själv har gjort. Men det svarar på en mycket liten del av problematiken, säger Jessika Roswall.
Solveig Zander och Pyry Niemi har inte sett lagförslaget än och kan därför inte kommentera det.
redaktionen@eposten.se