Ridväg ska locka hästturister
Hästturism är en växande näring i Sverige.I jordbrukslandskapet söder om Enköping har föreningen Ridvägar i Trögden snart färdigställt sin ridväg. En led som i framtiden kanske lockar även utsocknes till bygden.
Men visst vill man gärna att också andra än de närmast involverade ska få möjlighet att rida längs vägen som slingrar sig genom skogsdungar och längs åkerkanter. I stort sett är hela sträckan nu klar. Från Lötsberga finns markerade stigar via ridanläggningen Majgården upp till Fånö och vidare till Bäddarö. På den västliga sträckan från Tängby mot Lillkyrka återstår överenskommelser med ytterligare några markägare innan den fyra-fem mil långa leden är fullständig.
Att komma överens med markägare är en central del av arbetet.
-Jag är visserligen hästtokig hästägare men jag är också markägare och vet att man inte vill att det rids hur som helst, säger Stina Astrén Eriksson som är en av initiativtagarna bakom projektet.
Minskar busridning
Att erbjuda ridvägar innebär förhoppningsvis att busridningen blir mindre bara ryttarna får reda på var och hur de ska rida. Av den anledningen vill man också att alla som rider på vägen ska vara medlemmar i föreningen.
-Då får de den information som behövs. Dessutom har vi en ansvarsförsäkring tecknad för våra medlemmar.
Både Hans Kindahl och Stina Astrén Eriksson bor båda i Lötsberga som blir något av en knutpunkt mellan ridvägens östliga och västliga delar. Här har familjen Kindahl-Odensvik en säng och frukostverksamhet, här finns dessutom möjlighet att stalla upp hästar. Hos Astrén Erikssons finns en av ledens sevärdheter, en varsamt renoverad kaptensbostad från 1700-talet.
Aktiviteter runt vägen
Hans Kindahl betonar att man är en ridvägsförening, inte en ridförening.
-Vi vill utveckla aktiviteterna runt ridvägen, säger han och nämner det café som planeras i Majgården, ridundervisning, samarbete med olika gårdar som bedriver gårdsförsäljning, hovslagare och veterinärer.
En heltäckande satsning är också vad Lisbeth Björk som arbetar med landsbygdsutveckling och hästturism på Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, tror på.
-Vi ser tydligt att de projekt som hålls ihop av ett koncept och drivs av starka entreprenörer överlever, säger hon.
Ökat turistintresse
Och hästturismen är en bransch som växer.
-Med hästintresset kommer också ett växande intresse för hästturism, det märks både när det gäller efterfrågan och på antalet företag som satsar på hästverksamhet, säger Lisbeth Björk som bekräftar att Mälardalen är en hästtät region.
Någon heltäckande statistik över antalet hästar som funnits i Sverige finns inte. Enligt den senaste uppskattningen som gjordes ac SCB i oktober 2004 finns drygt 280 000 hästar i landet. I Uppsala län går det närmare tre hästar per hundra mänskliga invånare.
Att hästar hör 2000-talets landsbygd till är också Hans Kindahl och Stina Astrén Eriksson överens om. De ser båda hur gårdar som säljs ofta tas över av hästintresserade.
-Du flyttar inte ut på landet i dag och skaffar mjölkkor, som Hans Kindahl säger.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!