En kvinna har varit bolagsman i två olika restauranger, i den ena restaurangen tillsammans med en man och i den andra restaurangen delade hon på ansvaret med två andra män. Nu har kvinnan och männen dömts att betala skattetillägg efter att de brustit i bokföringen. Man har kontinuerligt valt att inte registrera alla köp, något som Skatteverket uppmärksammat. Vid flera kontroller från Skatteverkets tjänstemän har man uppmärksammat hur köpen inte registrerats. Vid den ena restaurangen gjorde man bedömningen att cirka 44 procent av försäljningarna inte registrerades.
På restaurangerna har man under en lång period raderat försäljningar. När bruttovinsterna för de två restaurangerna sedan presenterats har de varit väldigt låga, vilket enligt Skatteverket är ett tecken på att allt inte redovisats. Skatteverket har då valt att höja bolagsmännens inkomst av näringsverksamhet, med avdrag för egenavgifter. Detta med avseende på det oredovisade resultatet. På dessa nya siffror tar man sedan ut ett skattetillägg med 40 procent.
Kvinnan och männen har överklagat hos Förvaltningsrätten i Uppsala. I det ena fallet har kvinnan och en av männen yrkat på att inte beskattas alls, alternativt att den uppskattade inkomsten ska sänkas och skattetillägget räknas på det.
I det andra fallet yrkar kvinnan och de två männen på att beskattning ska ske enligt inlämnade inkomstdeklarationer, utan skattetillägg.
Förvaltningsrätten gick dock på Skatteverkets linje. Beslutet kvarstår, männen och kvinnan ska betala skattetillägg med 40 procent på inkomsthöjningen. Utöver det kommer bolagsmännet betala skatt på den skönsmässiga inkomsthöjningen.
Bolagsmännen har fortfarande möjlighet att överklaga domen till kammarrätten.