Skolnämnden gav i oktober förra året klartecken till en satsning på ytterligare 40 miljoner kronor för att komma tillrätta med fukt- och mögelskadorna.
Nu har den siffran stigit med nio miljoner kronor.
Men de 49 miljoner kronor som tekniska nämnden, som ansvarar för skolinvesteringar, senare i vår ska ta ställning till är inte hela den totala kostnaden.
Delar av skolan flyttade hösten 2015 ut till baracker på skolgården. Den kostnaden, och de pengar som i ett tidigt skede öronmärktes till renovering, rör sig, enligt kommunens beräkningar, om minst 16 miljoner kronor.
När politikerna första gången, hösten 2014, tog beslut om åtgärderna på Bergvretenskolan var det tänkt att allt skulle vara klart hösten 2017.
Nu säger prognosen januari 2020.
Planerna har ändrats flera gånger. Ett av skälen är att skadorna på skolan var värre än kommunen befarade från början. Ett annat skäl är att befolkningsprognosen visar att skolan, eller en ny skola i området, behöver plats för fler elever.
Den del av Bergvretenskolan där det från början fanns idrottslokaler ska få flera nya klassrum för bland annat slöjdundervisning och hemkunskap samt nya och utökade lokaler för elevhälsan.
– Det har dragit ut på tiden, men nu har vi fått ett bra underlag och mer klarhet. Vi får en kvalitativt bra skola, säger skolnämndens ordförande Sven Jansson (S).
Från och med 2017 ska investeringar i skolbyggnader formellt beslutas av tekniska nämnden innan de slutgiltigt tas upp i kommunfullmäktige.
– Det är en bra ordning. Det tydliggör kommunens ägaransvar och det ekonomiska ansvaret, säger Sven Jansson.