Renoverad jaktscen i Mösa
En panoramatapet från 1850-talet har just blivit färdigrenoverad i huvudbyggnaden på Ingvar "Mösa" Erikssons gård i Mösa by söder om Enköping. Panoramatapeten är visserligen inte unik, men av flera skäl värd att vara rädd om och bevara.
Foto: Lotta Lille
En sak har panoramatapeten i Mösa som ingen av de andra har, nämligen kulhål i ena kanten.
- Det var en av de tidigare ägarna till gården som festade lite för mycket någon gång runt förra sekelskiftet, och sköt mot tapeten, säger Ingvar Eriksson.
Huvudbyggnaden på gården byggdes på 1840-talet av Pehr-Olov Gullbergsson, orgelbyggare och häradsskrivare. Panoramatapeten med jaktscenen i rummet på bottenvåningen sattes in någon gång runt 1850. I ett rum på övervåningen finns ännu en panoramatapet med motiv från Marseilles hamn. Även den tapeten ska renoveras är det tänkt.
Efter flera ägarbyten kom gården i Ingvar Erikssons fars ägo på 1930-talet.
Grisaille heter tekniken som tapeterna gjorts med, "grått på grått", och liknande tapeter gjordes i såväl Frankrike som England. Papperstapeterna var ett billigare alternativ till väggprydnader än vävda gobelänger.
Ingvar Eriksson vände sig till Upplandsmuseet och fick tips om hur tapeten skulle tas till vara när han bestämt sig för att det var dags att renovera dem. Ansvarig för renoveringen har konservator Cay Fredriksson varit:
- Tapeten i Mösa är i bra skick, den har inte restaurerats sönder genom åren. Den gjordes ren med torrmetoden, samma som används för att göra rent i kyrkor, och en skada reparerades. Kulhålen ska vara kvar, de har ju en historia för sig. Från början satt tapeten på grå väggar, men sedan början av 1900-talet har resten av rummet andra tapeter med jaktmotiv, och de har renoverats de också, berättar Cay Fredriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!