Den splittrar, drabbar och ger utanförskap, öppnar nya världar, stärker varumärken och för samman människor.
Hur ska vi handskas med den digitala utvecklingen?
Vare sig vi vill eller inte finns den där och det går snabbt, ett systemskifte inte likt något annat i historien.
Att i ett på många sätt rikt samhälle som vårt överlåta ansvaret för hjälp, stöd och utbildning till privata företag och enskilda initiativ kommer att öka klyftorna och försämra både välmåendet och samhällsekonomin.
"Samhället har svikit de äldre", säger en kvinna som besökte Håbobibliotets digitala dropin-timme.
Det finns lösningar, men de måste vara kraftfullla och välriktade på ett helt annat sätt än idag.
Från i år har Kungliga biblioteket fått i uppdrag av regeringen "att nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna som kompetens- och utvecklingsnoder".
Landets folkbibliotekarier ska med sina pedagogiska trollspön svara för den digitala kunskapshöjningen. Vid sidan av alla andra arbetsuppgifter.
De senaste veckorna har jag pratat om de här frågorna med besökare och anställda på biblioteken i både Enköping och Bålsta.
Det saknas inte förslag. Det saknas inte behov. Att göra biblioteken till en sorts medborgarkontor med digital dygnet runtservice är ett.
Ja, men så är det ju redan idag? Det är väl att slå in öppna dörrar?
Nej, verkligen inte. Namnet "Vilse på nätet", bibliotekets hjälp med internet, datorer och e-böcker, som används i Enköping och på andra ställen, signalerar för övrigt i sig ett visst utanförskap.
Jag gillar mera Håbos "Digitalt drop in", en självklar rätt att få återbäring på skattekronorna. Rena vinsten för samhället.
Bygg ut och marknadsför!
Vad tycker du? Kom gärna med synpunkter.