Rekordunderskott för äldreomsorgen

2003 års underskott för vård- och servicenämnden i Enköping slutade på drygt 23 miljoner kronor. Löneökningar utöver budget, obudgeterade kostnader för ett nytt boende och oväntat höga hyreshöjningar utgör delar av underskottet.

Enköping2004-02-19 00:00
— Jag kommer naturligtvis att hävda att budgetreglerna ska gälla och att vi inte ska behöva ta med oss det här underskottet till årets budget, sade Bo Reinholdsson (kd), ordförande i vård- och servicenämnden, på onsdagen.

Jämkning av matkostnader
När det gäller nämndens utgifter för jämkning av matkostnader för pensionärer på äldreboenden, 5,7 miljoner kronor som ingår i underskottet, säger Reinholdsson att det redan finns löften om att nämnden inte ska behöva stå för det, men det lämnar 17, 3 miljoner kronor som ska diskuteras i bokslutsberedningen i mars, där kommunledningen ska ta ställning till hur underskottet ska hanteras.
— Eftersom det finns budgetregler som säger att vi inte ska behöva ta med oss underskott som vi inte kunnat påverka så kommer jag att fajtas för att vi ska slippa få med oss underskottet. Redan de besparingar på 10 miljoner kronor som vi tvingas till då vi inte fick den budget som vi äskade från nämnden är kännbara, sade Bo Reinholdsson.

Nytt boende
Förutom matjämkningskostnader och hyreshöjningarna på 12 procent som inte kompenserades i budgetramen, består underskottet bland annat av kostnader för ett nytt LSS-boende i Hummelsta på 4 miljoner kronor som inte tagits med i fjolårets budget, ett underskott på 1,9 miljoner kronor som följde med från 2002, ökade kostnader för köpta omsorgsplatser i andra kommuner med 1,8 miljoner, den tredje sjuklöneveckan kostade en halv miljon kronor och åtgärder som arbetsmiljöverket krävt 300 000 kronor.
Löneökningarna inom Kommunal som blev följden av förra årets avtal kostade fyra miljoner kronor mera än vad som budgeterats:
— Det är bra att vår personal har fått bättre löner, men vi har inte budgeterat för mer än hälften av den ökning som blev, och vi har inte möjligheter att påverka avtalen, så självklart måste vi kompenseras för detta, sade Bo Reinholdsson.

Konsekvenser för verksamheten
Solwig Sundblad (s), vice ordförande i vård- och servicenämnden kommenterade underskottet:
— Nämnden har haft ett underskott på mer än 10 miljoner kronor per år sedan 1999. Årets budgetram på 375 miljoner kronor ligger en dryg miljon under vad som gick åt förra året. Får vi inte full kompensation för fjolårets underskott kommer det att få allvarliga konsekvenser för verksamheterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om