Rekordlåg ungdomsarbetslöshet

Ungdomsarbetslösheten i Enköping är den lägsta på nästan tio år.

Färre. Det är allt lättare för ungdomar att få jobb.

Färre. Det är allt lättare för ungdomar att få jobb.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Enköping2017-06-20 10:39

Enligt arbetsförmedlingens statistik låg arbetslösheten för ungdomar mellan 18 och 24 år på 8,7 procent i maj månad. Det lägre än för samma tid förra året (9,0 procent) och den lägsta siffran sedan 2008.

– Det är en jättebra siffra. Vi märker en minskning av inskrivna ungdomar och att antalet arbetslösa i samband med studenten är färre än tidigare år, säger Emelie Preinitz, chef vid arbetsförmedlingen i Enköping/Håbo.

Den positiva trenden märks bland annat då många ungdomar får arbete utan att behöva anmäla sig vid arbetsförmedlingen.

Arbetslöshetssiffran 8,7 gäller för både in- och utrikesfödda och det motsvarar 221 personer.

Ser man till enbart gruppen utrikesfödda är arbetslösheten betydligt högre med 36,8 procent.

– Vi ser en ökning i gruppen unga utrikesfödda. Det är kopplat till etableringsuppdraget, vi har tagit emot många ensamkommande ungdomar, säger Emelie Preinitz.

Det ser även tuffare ut för ungdomar som saknar gymnasieutbildning, de har betydligt svårare att få jobb.

– Där jobbar vi för att minska gymnasieavhoppen och för att motivera ungdomarna att återuppta gymnasiestudier som avbrutits. Utbildning är den enskilt viktigaste faktorn för att få och behålla ett jobb, säger Emelie Preinitz.

Även i Håbo minskar arbetslösheten bland ungdomar och låg i maj på 6,5 procent (6,7 procent 2016).

– Generellt är arbetslösheten låg i Håbo då det är ett bra läge för pendling men också för att företagsklimatet är positivt och det finns många egenföretagare där, säger Emelie Preinitz.

De branscher som ungdomarna i Enköping främst söker sig till är lager och logistik, omvårdnad och restaurang.

– Min bedömning är att en klar majoritet går till lagerjobb. Enköping har ju flera stora lager som Coops fryslager och Martin & Servera och även i närområdet som i Järlåsa, Bålsta och Västerås. Ungdomarna är en hyfsat mobil arbetskraft, säger Fredrik Wilbrand, arbetsförmedlare mot ungdomar.

Den positiva trenden för unga på arbetsmarknaden tror Emelie Preinitz kommer att hålla i sig.

– Vi gör prognosintervjuer med arbetsgivarna för att ta tempen på hur arbetsmarknaden ser ut och det är positivt inom både den privata och den offentliga sektorn. Arbetsmarknaden ser fortsatt stark ut.

Bristyrken idag är bland annat sektorn inom vård, omsorg och skola. Men även inom bygg och anläggning och som kock finns det gott om jobb.

– Sen ser vi också att det blir fler och fler jobb för barnskötare. Tidigare var det hög konkurrens om tjänsterna då man helst anställde förskolelärare men nu ökar efterfrågan igen, säger Emelie Preinitz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!