Rekordartad mygginvasion i Domta
I Domta söder om Österunda har myggrekordet från Nedre Dalälven slagits med bred marginal. Den som räknade myggorna kunde inte tro sina ögon, berättar Jan Lundström, teknisk och vetenskaplig ledare vid styrgruppen för myggkontroll.
Anne-Lies dotter Carolina häller insektsmedel på en av hästarna. "Vi vill helst inte göra det för det är giftigt" säger Anne-Lie.
Foto: Nina Leijonhufvud
Rekordet var tidigare 62 100 stickmyggor.
Räkningen sker på så sätt att fällan töms och ett bestämt antal stickmyggor räknas och vägs, sedan vägs alla myggorna och på så sätt får man fram en totalsiffra.
Den som slog larm till styrgruppen om myggplågan i Domta var Anneli Lindbom som driver Bastängens stuteri och ridläger i byn. Under sommaren vistas 70 hästar i alla storlekar på gård och ägor, och 45 barn per vecka under tio veckor är med på ridlägret:
— I år började den stora invasionen veckan före midsommar. Mygg fanns det redan i maj, men inte i sådana fruktansvärda mängder. Vi är storkonsumenter av myggmedel för både barn och djur nu, och åtminstone ett barn om dagen behöver kortisonbehandling mot myggbett när ansikte och händer har svällt upp på dem, berättar Anneli Lindbom.
Klär sig bylsigt
Hon och familjen har bott på Domta sedan 1991. Första året som det blev mygginvasion i bygden var 2003. Förra året var det mera normalt myggläge igen, men i år kom alltså mygghorderna tillbaka:
- Första året skojade vi och grannarna och talade om att myggen från Nedre Dalälven hade kommit hit när de började med bekämpning där uppe. Nu känns det inte lika roligt längre. Man får klä på sig ordentligt, bylsigt och gärna regnkläder när man är ute, och hålla fönstren stängda eller med rejäla myggfönster.
Insmorda hästar
Hästarna smörjs in med myggmedel och förses med nättecken
för att ges skydd, men speciellt de vita hästarna blir hårt angripna och måste få vila upp sig inomhus när det blir för besvärligt i hagarna.
— Styrgruppen kommer att ta vattenprover häromkring nästa gång det har regnat för att försöka lokalisera kläckningsplatserna för myggen. Det finns ju flera våtmarker häromkring. Och vi ska dokumentera så mycket som möjligt om myggplågan, behandlingar, när det är mer eller mindre mygg och sådana saker. Men myggbekämpning i stor skala kan tydligen inte ske förrän nästa år, säger Anneli Lindbom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!