Rebecka Rådkvist går första året på naturvetenskapliga programmet på Westerlundska gymnasiet. Hon tycker inte att skolvärlden har följt med i utvecklingen i efterdyningarna av #meetoo under hösten.
Under höstterminen har hon inte alls upplevt att sexuella trakasserier och övergrepp har tagits upp på Westerlundska gymnasiet. Rebecka Rådkvist vill att gymnasiet tar tag i arbetet mot sexuella trakasserier med en handlingsplan och förebyggande arbete, men det har varit tyst trots att hon och hennes kompisar har lyft frågan.
– Vi har fört fram det till min handledare och han har tagit upp det på programrådet på natur och där har det stannat, berättar hon.
– Jag vill att skolan visar att den bryr sig om frågan. Det här är en sådan bra möjlighet för dem att ta tag i problemen som finns och jag tycker att det är konstigt att de inte har gjort det, fortsätter hon.
Rebecka Rådkvist tycker att den här hösten hade varit ett utmärkt tillfälle för skolan att på bred front informera om jämställdhet och vad som är okej och vad som inte är okej att göra och säga i relationer.
– En sådan här fråga får inte bara vara något som var populärt ett tag. Det måste vara något som får en bestående effekt, säger hon.
Skolledningen bekräftar att Westerlundska gymnasiet inte har haft någon gemensam aktivitet med anknytning till #meetoo.
– Vi har inte heller fått några direktiv från Skolverket eller från kommunen om något sådant. Däremot har vi arbetat intensivt med värdegrundsfrågor, stegrande skulle jag vilja säga, säger rektor Kenny Andersson.
Enligt skolans verksamhetsplan ska varje arbetslag och ämneslag ha minst en aktivitet kring likabehandling och integration under läsåret. Där kan även eleverna vara med och påverka utformningen.
Programrektor Evamari Holmgren Stenlöf håller inte med om att det har varit helt tyst på skolan kring #meetoo.
– Det här ingår också naturligt i väldigt många ämnen, men det är ingen aktivitet i sig, säger hon.
I början av nästa läsår kommer en aktivitet kring likabehandling och tolerans att hållas för hela gymnasiet. Skolan har köpt in en utbildning av Likaolika.
– Vi känner ändå att vi jobbar väldigt hårt med likabehandling. Att vi inte har gjort en aktiv insats inom #meetoo betyder inte att vi inte tycker att det är viktigt, säger programrektor Daniel Hellström.