Räddningstjänsten räddar liv på sjön

Räddningstjänsten är redo att rycka ut vid olyckor på sjön. "Men viktigast är första hjälpen från andra badgäster. Man ska snabbt upp ur vattnet", säger räddningschef Rickard Westning på räddningstjänsten Enköping-Håbo.

När det är badväder och varmt blir det fler drunkningsolyckor. Det är viktigt att ha uppsikt över barn.

När det är badväder och varmt blir det fler drunkningsolyckor. Det är viktigt att ha uppsikt över barn.

Foto: Geir Olsen

Enköping2019-07-31 06:00

Under den gångna mycket varma helgen var det flera personer som drunknade i badolyckor runt om i Sverige. I Bredsand i Enköping inträffade ett drunkningstillbud på lördagskvällen.

– På badplatserna har vi ett samarbete med kommunerna som ser till att det finns livbojar, berättar räddningschef Rickard Westning.

Räddningstjänsten själv har rätt så goda resurser till att göra insatser på sjön. I Enköping och i Bålsta finns varsin räddningsbåt. Dessutom har deltidsstyrkan i Veckholm en mindre räddningsbåt.

– Sen har varje brandstation en iseka, som vi kan ta med till vilket vattendrag som helst, berättar Rickard Westning.

Tiden är viktig när brandmän rycker ut på drunkningslarm. På väg ut till olycksplatsen tar man på sig våtdräkt (de kallare delarna av året gäller torrdräkt).

– Sen är det så snabbt som möjligt i och försöka undsätta personen.

Andra resurser finns att tillgå i form av dykare från Västerås eller Stockholm. Den ideella organisationen Sjöräddningssällskapet kan också ställa upp med bland annat svävare. Givetvis samarbetar även räddningstjänsterna runt Mälaren med varandra.

Den myndighet som har det övergripande ansvarar för säkerheten på Mälaren är Sjöfartsverket. I Svartkärret vid Enköpingsån, nära Bredsand, finns räddningstjänstens räddningsbåt stationerad.

– Vi har bra resurser och kan bistå med hjälp till sjöss, säger brandmästare Henrik Hammarberg på räddningstjänsten Enköping-Håbo.

Båten kan fälla ner fören för att underlätta undsättning av människor i vattnet. Den är även utrustad med pump och slangar för att kunna släcka bränder på öar. Arnö och Bryggholmen har dessutom egna brandvärn på öarna.

– Vi har drönare i insatsbilen också som ett hjälpmedel vid drunkningstillbud för att kunna hitta personer i vattnet. Fast vi har använt drönaren mest vid skogsbränder, berättar Henrik Hammarberg.

En läsarfråga gäller hur räddningstjänsten gör när vägen ner till vattnet är spärrad av vägbommar.

– Vi kör rätt igenom bommarna eller bryter upp dem om det skulle behövas. Men i 90 procent av fallen har vi nyckel, berättar Rickard Westning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!