Protest mot uppsägningar
Personalen på Kryddgården och Rosengården i Enköping har fått nog. Det budgetförslag för år 2000 som lagts av den borgerliga majoriteten i vård- och servicenämnden innebär indragning av fyra årsarbeten på Rosengården och drygt tre årsarbeten på Kryddgården efter årsskiftet.
Kryddgården är ett servicehus med sammanlagt 174 lägenheter i centrala Enköping. Ca 120 av de boende har rätt till biståndsbestömd vård i större eller mindre omfattning.
ù Redan nu har våra boende flera biståndsbedömda timmar än vad vi har personal till. Dras en tjänst in blir läget helt ohållbart, sade Lillan Segerström som arbetar i den grupp som ger service åt de boende på Kryddgårdsgatan.
Sammanlagt arbetar nu 12 personer med de boende på Kryddgårdsgatan och 13 personer med de boende på Eriksgatan. Såväl vårdbiträden som undersköterskor ingår i personalgrupperna som tjänstgör även helger. I kvällspatrullen arbetar 12 personer fördelade på sex personer per arbetslag, också de på rullande schema hela veckorna.
Vikariestopp
Samtliga arbetsgrupper skulle mista varsin tjänst om det besparingskrav på 817 000 kronor som lagts för nästa år står fast.
I sparförslaget ingår också ett vikariestopp med undantag för sjukskrivningar längre än 14 dagar, föräldraledighet och semester.
ù Orimliga väntetider på hjälp för de boende skulle bli följden, och säkerligen också sjukskrivningar bland personalen, säger Berit Hansson.
Minskningen av personal blir extra kännbar eftersom man samtidigt inför vikariestopp:
ù Det innebär att vi i stället för att vara en man mindre varje morgon kan riskera att bli två, tre eller fyra för få personal på dagarna.
Förutom den biståndsbedömda tiden skall undersköterskorna i arbetsgrupperna också hinna med hemsjukvården av de boende. Den har beräknats ta tid motsvarande en hel tjänst i anspråk.
ù Det är otroligt att politikerna framhärdar i att sänka skatten när det får sådana här konsekvenser för de gamla, säger Berit Hansson.
På Rosengården vid Kaptensgatan, ett gruppboende för 30 senildementa, skall besparingar på 1,1 miljoner kronor, motsvarande fyra tjänster, göras:
ù Då är vi tillbaka i det läge som rådde 1996. Det var ohållbart då och ännu mera så nu när våra boende är ännu sämre. Vi kommer att vara två personal som skall hjälpa sju eller åtta boende, beroende på avdelning, med i princip allting, inkluderat städning, tvätt och medicindelning. Många behöver också matas. Redan med dagens personalläge är det omöjligt att hinna följa med dem ut vintertid, säger Kerstin Toresäter.
Perssonpengar
Det var med hjälp av s k Perssonpengar som personalstyrkan på Rosengården kunde utökas 1997 så att man blev tre personal på varje avdelning på förmiddagarna. I det lagda budgetförslaget finns inte längre dessa pengar med.
Nils och Britta Johansson som hyr lägenhet är Kryddgården var på onsdagen lika upprörda som personalen över budgetförlsagets konsekvenser:
ù Personalen är vänlig och hjälpsam och gör allt de kan för oss. Men redan nu har de mycket att göra och hur det skall bli om de blir färre törs jag inte tänka på. Och dessutom skall hemtjänstavgiften höjas! säger Nils Johansson.
Arne Fredriksson, ledamot i Rosengårdens gårdsråd, där hans fru bor:
ù De där höga politikerherrarna vet ingenting om hur det är här. Det är alldeles på tok att dra in personal. Men vi har kallats till anhörigmöte på Kryddgården på lördag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!