Alltför många ungdomar väljer att hoppa av gymnasiet. Det var en del av själva problemformuleringen när de första initiativen togs till projektet 2015. Efter månader av analys och förberedelser sjösattes projektets genomförandefas i april förra året.
– Huvudmålet har hela tiden varit att motverka avhopp från gymnasiet. Det var inte för att det skett någon ökning i antal elever, men vi ansåg det viktigt att göra insatser för att motverka att unga hamnar utanför arbetsmarknaden, vilket är en risk som ökar i och med avhopp, säger kommunens projektledare Annika Sagström.
Hittills har det varit 32 elever som varit involverade i projektet. Av dem räknades 20 som i riskzonen att hoppa av sina studier.
– Fyra av de 20 tog studenten nu i somras, och nio stycken går fortfarande i skolan nu i år, och det räknar vi som en framgång. De här eleverna var sådana som själva berättat att de funderade på att avsluta sina studier, berättar Sagström.
Hur har elevernas respons varit?
– De är jätteglada. En av insatserna som gjorts har varit att de kunnat erbjudas en deltidspraktik vid sidan om studierna – det har varit otroligt uppskattat och en stor anledning till att vissa nu klarat att avsluta studierna.
Sedan projektet startade under förra våren har man gjort flera insatser på Westerlundska gymnasiet.
– Vårt uppdrag är till största del att se över nuvarande rutiner gällande olika områden som kan ha en del i att elever väljer att hoppa av skolan. Sedan är det upp till ledningen att faktiskt genomföra förändringar.
Vilka konkreta åtgärder har gjorts hittills?
– Vi har utgått från de mål vi har satt upp och sett hur vi kan jobba med olika delar långsiktigt på Westerlundska. Ett exempel är att vi har sett över frånvarohanteringen. Rapporteringen till CSN har centraliserats och ser nu likadan ut för samtliga program, vilket inte var fallet tidigare.
En annan viktig del i projektet enligt Annika Sagström är arbete med etablerade normer.
– Det är viktigt att alla elever ska känna sig välkomna. Varje program har kanske sina egna normer och sitt sätt att vara – det gäller att synliggöra de normer som finns för att se om de kan förändras. Vi har bland annat haft workshops och föreläsningar för personalen. De har fått tips på hur man kan tänka och jobba vidare.
Projektet #jagmed kommer att fortlöpa fram till i juli nästa år.