Prisbelönt kusk önskar att fler utbildas

Fler borde ägna sig åt brukskörning med häst. Det tycker Anita Eckebring, flerfaldig svensk mästare i brukskörning med såväl nordsvenska brukshästar som med russ.

Foto: Lotta Lille

Enköping2007-07-19 00:01
Anita Eckebring har hämtat hem medaljer i alla valörer även i Nordiska mästerskap, i Norge och på Åland. Skogskörning och bruksridning finns också med bland hennes tävlingsgrenar.
- Nordsvenskarna är stabila och starka hästar, vi borde värna våra svenska raser. Och kunskaperna om brukskörning måste upprätthållas tycker jag. Det är inte så många som håller på med det längre, men det är viktigt att vi har kvar folk som kan utbilda och använda hästar i skogsbruk till exempel, säger hon.

Anita Eckebring är 41 år och bor med maken Mats och döttrarna Tove och Titti på gården Karlsdal en mil norr om Enköping. När hon inte arbetar med sina hästar arbetar hon som CNC-operatör på en verkstad i Grillby. I Karlsdal har hon bott sedan hon var tre år gammal, och vid tolv fick hon och tvillingsystern Gunilla sina första egna hästar. Anitas hette Bamse, som hon red och hoppade, och sedan också började köra med:
-Vi började i alldeles fel ände när vi köpte varsin 2-årig häst. Men det gick ju faktiskt bra ändå, Bamse och jag tog guld i brukskörnings-SM 1996.

Brukskörning började Anita Eckebring med 1992, och året efter tävlade hon i SM för första gången. Hon och Bamse kom på tredje plats. När Bamse blev svårt sjuk och dog 1999 hade Anitas intresse för nordsvenskar redan väckts, och nu har hon fyra nordsvenskar hemma på gården. Stoet Sansi är 26 år, valacken Zesam 11, valacken Patron 7 år och Lilleman, som egentligen heter Primus, en ettårig valack.

Patron tävlar inte i år på grund av en skada, så Zesam kommer att få försvara de Eckebringska färgerna vid SM i augusti tillsammans med inlånade 14-åriga russet Pawik som också har ett antal medaljer i alla valörer från nordiska tävlingar sedan han började tävla år 2000.
- Brukskörningstävlingar innehåller flera olika moment där lydnad, precision och samspel mellan kusk och häst betygsätts. Man ska kunna parkera nära en lastbrygga, göra halter på angivna platser på plan mark, i medlut och i motlut, vända i trånga utrymmen och utföra tre olika backningsmoment.

Serpentinkörning ingår, och att köra över en bro och genom en vattengrav. Dessutom bedöms selning och tillpassning av utrustning, och det finns en idealtid som man helst ska hålla sig inom, berättar Anita Eckebring.
Nyckeln till framgångarna är disciplinerad och varierad utbildning och träning av hästarna:
- Jag kör in dem själv, och det tar sin tid. Jag sätter upp mål och delmål, för hästarna, och för mig själv. Allt bygger på tillit och samspel mellan mig och hästen, säger Anita Eckebring.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om