Präst vill gärna se tolvåringar rösta

Sannolikt kommer valdeltagandet i söndagens kyrkoval att vara lågt. Kyrkoherde Anders Grape skulle gärna se att yngre barn än dagens 16-åringar får rösta i framtida val.

Valdags. På söndag är det kyrkoval.

Valdags. På söndag är det kyrkoval.

Foto: Magnus Eriksson

Enköping2017-09-15 06:00

Det här blir Anders Grapes sjunde kyrkoval under de 24 år som han har varit kyrkoherde i Enköping. Han tycker att valet är viktigt i Svenska kyrkan.

– Vi behöver någon form av val för att det ska finnas möjlighet för församlingsbor att engagera sig i sin kyrka, säger Anders Grape.

Han ser praktiska fördelar med att de politiska partierna deltar i kyrkans arbete. Partiorganisationerna är duktiga på att nominera folk och få ihop en bra blandning av människor.

För övrigt liknar han kyrkan vid ett åsiktstorg.

– Oavsett politisk åsikt så ryms man ändå inom kyrkan. Kyrkan är gemenskap och något utanför en själv. Alla olika åsikter ryms inom kyrkans gemenskap. Vi kan dela gemenskap utan att vi tycker lika, förklarar han.

I Enköping brukar valdeltagande i kyrkovalet ligga på ungefär 12 procent av de röstberättigade medlemmarna.

– Å ena sidan är det svårt att hävda valets legitimitet när valdeltagande är lågt. Å andra sidan är det så i alla föreningar att det är en liten del av medlemmarna som deltar på årsmöten och röstar. Det beror på vad man jämför med, om man jämför med val till kommun, landsting och riksdag eller om man jämför med val i större föreningar, säger Anders Grape.

Ett skäl till att många medlemmar inte röstar kan vara att nomineringsgrupperna som ställer upp i valet till stora delar vill samma saker.

– De olika nomineringsgruppernas program är inte så hårt profilerade. Man vill fortsätta med allt som är bra. Det finns inga riktiga stridsfrågor. Det finns en enighet.

Anders Grape påpekar att han tycker att det är viktigt rösta, bland annat ur demokratiaspekten. Idag får 16-åringar rösta i kyrkovalet. Kyrkoherden vill låta ännu yngre rösta i kyrkovalet.

– Tar man barnkonventionen på allvar så borde barn ha rösträtt. Tolvårsåldern vore en inte helt orimlig gräns. Nog tror jag att till exempel en konfirmand har lika bra koll på vad den röstar på som den vuxna som röstar av gammal vana.

En annan sak som Grape skulle vilja förändra är själva valapparaten.

– Man har egentligen bara tagit över det borgerliga valet. Jag tror att formerna behöver ses över i grunden. Vi ser signaler på att det är på gång en förändring. Man kommer att behöva fortsätta välja i framtiden och grundprincipen står fast, men formerna tror jag behöver förändras, säger Anders Grape.

Svenska kyrkan

Kyrkovalet är direkta val till kyrkofullmäktige (i församling eller pastorat), till stiftsfullmäktige (i stiftet) och till kyrkomötet (på riksnivå).

Utöver kyrkopolitikerna har biskopar, präster och diakoner rätt att besluta inom kyrkan. Dessa kyrkliga ledare ansvarar för att kyrkans lära följs, medan politikerna ansvarar för att demokratin upprätthålls.

Svenska kyrkan lyder under lagen om Svenska kyrkan och lagen om trossamfund. Utöver det finns kyrkoordningen (kyrkans egna regelverk).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!