Praktkistan kan komma upp i ljuset

Om fyra år hoppas församlingsrådet i Veckholm att Ebba Brahes praktkista kommer att finnas att se i södra nischen inne i gravkoret bakom altaret.

Lennart Palm fick för första gången besöka gravvalvet i Veckholms kyrka,  Petter von Sydow hade nyckeln, Tommy Myrsell gjorde sällskap.

Lennart Palm fick för första gången besöka gravvalvet i Veckholms kyrka, Petter von Sydow hade nyckeln, Tommy Myrsell gjorde sällskap.

Foto: Lotta Lille

Enköping2019-04-06 19:30

Det kunde Petter von Sydow, ledamot i församlingsrådet, och Tommy Myrsell, ordförande i Sydvästra Upplands kulturhistoriska förening berätta i samband med föreningens årsmöte på lördagen.

Ebba Brahes kista står nu i De la Gardieska gravvalvet under gravkoret. Ebba Brahe levde från 1596 till 1674 och var gift med Jakob de la Gardie. Efter hans död hade hon under 22 år ansvaret för barn och egendomar, och hon beskrivs som en kraftkvinna. Den praktfulla kista hon vilar i är prydd med bland annat vapensköldar som representerar hennes släkt, och svart sammet.

Kistan är ett exempel på de vackra ornamenterade kistor som adeln under 1600- och 1700-talen begravde familjemedlemmar och släktingar i. Lennart Palm, musiker och ibland kallad ”Melodikryssets okrönte kung”, har under många år ägnat sig åt att inventera och bidra till restaurering av gravvalv, en effekt av hans stora intresse för svensk historia.

I samband med årsmötet i Veckholms gamla prästgård hade Lennart Palm bjudits in för att berätta om och visa bilder av gravprakten under stormaktstidens Sverige. Den rubrik han valt för sin föreläsning är ”Från gravvalvsvarligt till dödskul”, en rubrik som täcker hans respekt för de döda och deras vilorum, men också en del av de historier om dem som han spårat i historiska dokument och böcker.

– Gravvalven hålls i väldigt olika skick, och vara mer eller mindre tillgängliga. Men valv har rivits, eller låsts och nycklar slängts bort. Kistor i en del valv har fallit sönder för att varken valven eller kistorna vårdats, berättade Lennart Palm.

Munterhet hos åhörarna väckte i stället historien om Peter Kruse i Torsång adlad 1622, död 1645. Då han donerade en altarmålning till kyrkan ville han själv finnas med i någon del av triptyken. Konstnären löste det så att Kruse fick låna sitt ansikte till en av lärjungarna i mittenmålningen, Den första nattvarden.

Lennart Palm har hunnit inventera ett stort antal gravvalv runt om i Sverige, men till det De la Gardieska valvet bjöds han in för första gången efter föredraget, med Petter von Sydow som guide.

– En praktkista, och än vackrare blir det efter renovering, sade Lennart Palm om Ebba Brahes kista och jämförde den med Rutger von Aschebergs kista som står nyrenoverad i Tyska kyrkan i Göteborg.

Runt en halv miljon kronor beräknas en renovering kosta, och Petter von Sydow och församlingsrådet hoppas på donationer, bidrag från fonder och berörda institutioner och myndigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om