Politiker tar över och fattar beslut

Nu tar socialnämnden över från den ansvarige tjänstemannen och avgör om det blir något sprit till kaffet på företagargalan nästa helg.

Nytt beslut. Nu tar socialnämnden över från den ansvarige tjänstemannen och avgör om det blir något sprit till kaffet på företagargalan nästa helg.

Nytt beslut. Nu tar socialnämnden över från den ansvarige tjänstemannen och avgör om det blir något sprit till kaffet på företagargalan nästa helg.

Foto: JESSICA GOW / TT

ENKÖPING2017-03-28 19:07

– Man kan säga att socialnämnden på goda grunder tar över och nu fattar ett nytt beslut i den del av ärendet som gäller servering av spritdrycker, säger Solweig Eklund (S), ordförande i socialnämnden.

Vad det handlar om är att en tjänsteman på socialförvaltningen med ansvar för serveringstillstånden i kommunen beslutat att företagargalan inte ska få serveringstillstånd för att sälja alkohol under galan.

Med goda grunder menar Eklund att galan från 2013 till 2016 haft tillstånd för att servera sprit.

– Jämför man de åren med 2017 så har ingenting förändrats och vi har inte heller några signaler på att det inträffat några incidenter till följd av servering av sprit, säger Solweig Eklund.

När Enköpings-Posten pratade med Solweig Eklund om beslutet i fredags sa hon: "Vår bedömning är att det ligger i gränslandet mellan ett slutet sällskap och något som allmänheten har tillgång till. Utifrån det och att även andra myndigheter haft liknande synpunkter är beslutet rimligt".

– Beslutet har fattats på så kallad delegation av en tjänsteman. När jag pratade med dig då hade jag inte kännedom om alla delar av beslutet, säger Eklund.

När EP pratar med Eklund på tisdagen konstaterar hon att galan mer är att betrakta som ett slutet sällskap än ett evenemang för allmänheten.

– För att få gå på galan krävs att man köper en biljett i förväg och då är det mer att betrakta som ett slutet sällskap, säger hon.

Den här vändningen och att ett nytt beslut ska fattas, beror den på påtryckningar från högre håll inom den politiska ledningen?

– Nej, det handlar om handläggning och beslut i ärendet.

Att nämnden nu kallas in för att besluta i ärendet betyder ju att ni tar ifrån tjänstemannen ansvaret att fatta beslut?

– Vi har möjligheten att hantera ett ärende på det här sättet om vi bedömer att det behövs, säger Solweig Eklund.

Varför ska man ha en delegationsrätt till tjänstemännen om ni politiker går in och gör ändringar i ett beslut om det inte passar?

– Om jag anser det lämpligt har jag möjligheten att kalla in socialnämnden och göra en ny bedömning av ärendet. I det här fallet anser jag att det behöver göras.

Varför beslutade tjänstemannen som den gjorde i det här fallet?

– Det har vi också frågat oss, men inte fått några nöjaktiga svar från förvaltningen.

Kommer den aktuella tjänstemannen att bli av med sin delegationsrätt när det gäller beslut om serveringstillstånd?

– Nej, det kommer inte att ske några förändringar där, säger Solweig Eklund.

Delegationsrätt

Delegering av beslutanderätt innebär att en myndighet frånhänder sig beslutanderätten när det gäller ett ärende eller en viss typ av ärenden till en viss person/befattningshavare.

När det gäller delegering av beslutanderätt i kommunal förvaltning så regleras den i kommunallagens sjätte kapitel.

En delegerad beslutsrätt kan också återkallas, vilket innebär att den politiska nämnd som delegerat rätten kan också ta över den i exempelvis ett enskilt ärende och fatta ett eget beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om