Politiker och brandmän diskuterade nedskärningar
Istället för att dra ner på personal i styrkorna så är det bättre att lägga ner en hel deltidskår. Det sade Göran Olsson, kårchef i Örsundsbro, under ett möte mellan politiker och deltidsbrandmän som arrangerades i Enköpings brandstation under torsdagskvällen.
Konsekvenserna av det kommer att bli att brandmännen enligt lag exempelvis inte får gå in och rökdyka, utan måste vänta till ytterligare en brandkår kommer till platsen. Vid trafikolyckor kommer det inte att finnas resurser att stoppa trafiken för att förhindra nya olyckor.
— Det nya schemat med tjänst var femte vecka gör att vi blir ringrostiga och rekryteringsproblemen kommer att förstärkas då det inte går att göra en fullgod insats. Att inte få gå in och rädda människor kommer att leda till psykiska problem bland brandmännen, säger Göran Olsson.
I Veckholm arbetar man redan i skift om tre personer. Här har man ändå klarat situationen genom att brandmän som egentligen inte är i tjänst, har åkt ner på larm ändå. Nackdelen med det arbetssättet är att man aldrig kan vara säker på att tillräckligt många är hemma när det händer något.
"Säkerheten hotad"
I dag finns en heltidskår i Enköping och en deltidskår. Här arbetar brandmännen även förebyggande i skolor och på arbetsplatser. Men mycket av den verksamheten försvinner om deltidskåren tappar en tjänst. Dessutom kommer deltidsbrandmännen även här att bli ringrostiga, enligt Tommy Pettersson, ordförande för deltidskårerna.
— Om nedskärningarna går igenom blir det en dramatisk försämring för säkerheten i kommunen. Om Enköpings ordinarie styrka åker på ett larm och vi i deltidskåren på egen hand måste ta hand om ett larm i andra änden av kommunen så är vi för få för att rökdyka, säger han.
Politikerna från höger till vänster, kunde inte lova några mer pengar. Efter mötet sade några av dem att de nu har fått nya infallsvinklar på hur man kan spara.
— Kanske har vi tittat för mycket på att lägga ner antingen Veckholm eller att spara lite på varje kår. Vi kanske istället ska titta på om man kan lägga ner Örsundsbro eller någon annan kår, sade Folke Haegermarck (c) och Lena Åhlin (s) efter mötet.
Under mötet föreslogs också att brandmännen kan patrullera på stan för att minska skadegörelsen och på så sätt spara pengar. Men det förslaget fick inget gehör hos brandmännen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!