Platsbrist råder - ändå försvinner platser på äldreboende

Trots platsbrist inom äldrevården ska ett hus på Ljunggården stängas.- Vi fick tio miljoner kronor mindre än vad vi önskade och det kommer att bli jobbigt nästa år, men jag tror att vi ska klara det, säger vård- och servicenämndens ordförande Bo Reinholdsson (kd).

Ljunggårdens c-hus kommer troligtvis att stängas då ett nytt äldreboende byggs vid Kryddgården. Men någon utökning med 30 platser blir det inte, däremot 23 färre platser.

Ljunggårdens c-hus kommer troligtvis att stängas då ett nytt äldreboende byggs vid Kryddgården. Men någon utökning med 30 platser blir det inte, däremot 23 färre platser.

Foto: Maria Lindblom

Enköping2003-12-23 00:00
Efter önskemål under lång tid beslutades under hösten att Kryddgården ska byggas ut så att kommunen får 30 nya platser för demensboende. Då var argumentet att behovet av plats på omvårdnadsboenden är stort.
Men tiderna har förändrats och nu tvingas alltså även vård- och servicenämnden att spara.
- Vi har valt Ljunggårdens c-hus eftersom kvalitén är lägst där. Men det blir ingen nedläggning förrän det nya boendet vid Kryddgården står klart, säger Bo Reinholdsson.
Ett annat alternativ är att bygga om på Ljunggården, men i dagsläget finns inga pengar till en ombyggnad.
- Det skulle behövas omfattande ombyggnationer eftersom alla toaletter är för små och det finns inte duschar på rummen, säger Bo Reinholdsson.

"Inte värdigt"
Helén Leppämäki arbetar i c-huset. Hon håller med om att det inte är bra som det är i dag.
- Det är inte värdigt att bli körd genom korridoren på en duschstol då man ska duscha. Och vi har bara en handikappanpassad toalett på avdelningen, säger hon.
Men varför man bygger nytt vid Kryddgården och förmodligen lägger ner 53 platser har hon svårare att förstå.
- Det är ju platsbrist. Det bästa vore om de rustade Ljunggården också, säger hon.

Koncentrera sig på skyldigheter
Utöver Ljunggården beslutade nämnden också om åtta procents höjning på alla avgifter och taxor från och med 1 april samt att ta ut samma hyra som fritidsnämnden för de lokaler som hyrs ut till pensionärsföreningar med flera.
Ett utredningsuppdrag om att titta på om andra än kommunen kan driva dagcentralerna i framtiden klubbades också igenom.
- Vi får koncentrera oss på det vi är skyldiga att göra. Dagcentraler är sådant som mest används av andra än våra brukare, men i förebyggande syfte är det viktigt att verksamheten fungerar så vi hoppas att pensionärsföreningarna eller andra vill ta över verksamheten, säger Bo Reinholdsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om