Plaggen får nytt liv

Ett par trasiga byxor eller en för liten klänning behöver inte ha spelat ut sin roll. Fråga bara Eva Karlsson, som med sin öppna ateljé hjälper kläder att få längre livstid.

Erfaren. Redan under sin tid som designer i Italien var Eva intresserad av hållbart mode.

Erfaren. Redan under sin tid som designer i Italien var Eva intresserad av hållbart mode.

Foto: Robin Widing

Enköping2017-05-18 15:00

2011 levererade designern Eva Karlsson sitt sista plagg i modets moderland Italien. Från Neapel bar vägen hem till Sverige och Enköping, där hon nu sprider sin insamlade kunskap om hållbart mode.

– Jag blir så trött på all reklam som skapar behovet att handla de här billiga kläderna. Det är alldeles för mycket slit och släng över konsumtionen idag, säger Eva Karlsson.

Inne i ateljén i Teda, lite drygt en mil utanför Enköping, hörs klippande ljud från saxar, brummanden från symaskiner och det sällskapliga pratet mellan Evas kunder. Alla har de samlats för att laga, ändra, fixa eller förnya sina klädesplagg. Inger Hansén vill ha hjälp med en svart klänning.

– Jag behöver lägga till lite på den här second hand-klänningen jag köpte för ett antal år sedan. Den har, som plaggen har en tendens att göra, krympt av att hänga i garderoben, skrattar hon.

För att ändra klänningen kommer hon att ta tyg från en annan klänning och lägga in så kallade kilar. Och så här går det till – gamla plagg kommer till användning.

Evas öppna ateljé kommer att vara öppen under ytterligare två fredagar framöver, vilket är möjligt i och med stöd från Enköpings kommun via ett kulturbidrag.

– Meningen är att det ska vara öppet för alla. Det ska bara vara att komma hit om man vill ha hjälp. Jag skulle såklart gärna ha hit unga personer – det är de som ska förändra världen framöver.

Hållbart mode har varit en passion ända sedan tiden som designer i Italien, men nu har hon plockat med kunskapen hem. Projektet med den öppna ateljén, utöver de kurser hon också håller i, är ett steg i att föra kunskapen och tankesättet vidare.

– Jag vill att folk ska bli mer och mer medvetna om all onödig konsumtion och att man istället ska återbruka sina plagg. De senaste åren har man märkt hur det har förändrats med hur vi tänker kring maten, och jag hoppas på något liknande med shoppingvanorna gällande kläder, säger Eva.

Hon tar upp ett exempel på ett skolprojekt hon gjorde i Lillkyrka.

– Eleverna fick i uppdrag att räkna sin garderob. På 90 elever kom vi upp i omkring 3000 plagg.

Hur ska man motverka det?

– Bäst är att inte handla alls, men det är ju svårt såklart. Jag vill se fler som handlar second hand, men om man handlar i en butik med billigare kläder och lägre kvalitet, gäller det att använda dem så länge som möjligt, tills de inte kan användas mer.

Ateljén är en del av företaget Teda Art Project, som Eva startade 2013. Hon erbjuder kurser i bland annat mönster, sömnad och återbrukat mode.

– Det är första gången jag kör den här ateljén nu. Det har alltid varit en liten dröm att göra det här vid sidan av kurserna.

Än så länge kan inte Eva leva på företaget, utan jobbar som vikarie två dagar i veckan.

– Då jobbar jag som lärare i mönsterkonstruktion på Stockholms tillskärarakademi och det är verkligen ett jätteroligt arbete. Men målet är ändå att inom några år kunna leva av mitt eget företag – jag kan inte tänka mig att hålla på med något annat än det här, berättar Eva Karlsson.

Inne i ateljén har dagens besökare arbetat på bra med sina plagg under vår pratstund. En av dem är Lena Månsson.

– Det här är ett helt makalöst alternativ. Det är jättebra att man kan få hjälp, och så finns ju alla saker man behöver. Dessutom får man ha trevligt med de andra under tiden – det är inte lika kul att nåla upp plaggen ensam där hemma, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!