Piratpartiet bildar ungdomsförbund
Piratpartiet är ett parti som samlar IT-kunniga. Det är de som förstår vilka konsekvenserna kan bli av att myndigheter ges rätt att övervaka, samla och sammanställa information om medborgarna.
Michael Fredriksson.
Foto: Lotta Lille
Före valet i höstas var Piratpartiet ett av småpartierna som troddes kunna ta plats i riksdagen på frågor om fildelning och IT-säkerhet. Så blev det inte, de fick bara 0,63 procent av rösterna, och sen har det varit tyst om partiet i medierna. Men det finns kvar, medlemsantalet växer och nu har ett ungdomsförbund, Ung Pirat, bildats.
- De frågor vi tog upp inför valet är lika aktuella nu som då, kanske ännu mera eftersom det finns flera nya förslag på väg till riksdagen som kommer att påverka oss alla på ett genomgripande sätt, säger Michael Fredriksson.
Han nämner datalagringsdirektivet som innebär skyldighet för tele- och dataoperatörer att lagra all elektronisk information under minst ett år. Sanktionsdirektivet som dels kommer att ge exempelvis Antipiratbyrån möjligheter till efterforskningar som inte ens polisen har i dag, dels om kriminalisering av upphovsrättsbrott vilket skulle göra det möjligt att döma den som tagit del av en film via fildelning till fyra års fängelse. Dessutom också förslaget att ge FRA, Försvarets radioanstalt, rätt att ta del av all kabelkommunikation som går över landets gränser.
- Jag blev piratpartist för att det var det enda parti som drev de frågor som jag tycker är viktigast, skydd av privatlivet och fri kunskap, berättar Michael Fredriksson.
- Under valrörelsens slutskede uttalade sig både socialdemokrater och moderater på ett sätt som lät förstå att fildelningslagen skulle ändras. Det var rent röstfiske. I stället har utvecklingen accelererat mot ökade kontroll- och straffmöjligheter.
Men i protesterna mot utökad FRA-avlyssning är partiet inte ensamt, Grön Ungdom, Liberala ungdomsförbundet och Ung Vänster demonstrerade i februari tillsammans med dem mot förslaget. Journalistförbundet, Advokatsamfundet och många ledarskribenter har också varit starkt kritiska.
Michael Fredriksson är 29 år och arbetar som IT-tekniker. Det gör honom till en typisk piratpartist säger han. Flertalet av partiets medlemmar är över 25 år och många har IT-anknutna arbeten.
- Men ungdomar som är vana vid datorer och it förstår också vad som håller på att hända.
Resultatet i skolvalen tycks ge stöd åt hans teori. I Uppsala län fick partiet 6,4 procent av rösterna, nästan dubbelt så mycket som kristdemokraterna och en knapp procent mindre än folkpartiet respektive centerpartiet. Allra flest röster fick Piratpartiet på it-gymnasiet i Uppsala, nästan 30 procent.
Så bra gick det inte i Enköpingsskolorna. Westerlundska gymnasiet gav 5,3 procent till Piratpartiet, Örsundsbroskolan 6,7 procent. Flera skolor gav inga röster alls.
- Jag tycker ändå att det är väldigt bra resultat, vi hade inga valsedlar utlagda så de som röstade på oss skrev själva sina valsedlar vilket visar att de verkligen var angelägna. Vi har nio ungdomsmedlemmar i Enköping och vi hoppas att Ung Pirat snart ska låta tala om sig, säger Michael Fredriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!