Redan i januari kom varslet om att omkring 4 500 av Arbetsförmedlingens 13 500 anställda skulle sägas upp. I början av mars meddelades att omkring 130 av 242 lokala kontor runt om i landet kommer att stängas.
– Varslet om uppsägningar skapade naturligtvis oro, och beskedet om kontorsstängningar gjorde att oron steg ytterligare. Vi vet inte vilka kontor det gäller och besked kommer inte förrän i slutet av mars, säger Lars Johansson, ordförande i fackförbundet ST:s sektion Norra Mälardalen.
Han betonar att fackförbundet inte motsätter sig reformer, alla verksamheter behöver ses över.
– Det är hastigheten när det här genomförs för att klara väldigt stora sparkrav som gör personalen frustrerad och arg, säger Lars Johansson.
Han ser en risk att olika samarbetsprojekt kommer att läggas ned. Ett exempel är Jobbcentrum i Enköping:
– Det är ett fantastiskt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och kommunala förvaltningar och det finns en överhängande risk för att det inte kan fortsätta, säger Lars Johansson.
Han har ett råd till inte bara Enköpings kommunpolitiker:
– Alla kommunpolitiker behöver tänka över vilka effekter neddragningarna av personal men framför allt av arbetsmarknadspolitiska program kan komma att få för arbetsmarknadsenheter och socialförvaltningar, säger han.
Arbetsförmedlingen har de senaste åren genomgått ett stort förändringsarbete. Den nya organisationen är uppdelad i tre verksamhetsområden, ett kallat Direkt och är digitaliserad, ett som riktar sig till arbetsgivare och ett riktat till arbetssökande.
– Arbetsförmedlingens budget var i balans 2018, och personalen hade minskat med 800 personer. Nu krävs ytterligare stora och snabba besparingar, säger Lars Johansson.
Han är inte förvånad över att anställda söker nya jobb och lämnar Arbetsförmedlingen:
– Men det påverkar naturligtvis verksamheten. Öppettiderna här vid kontoret i Enköping har redan begränsats, och då också möjligheten att få personliga möten. De vi arbetar med är de som står allra längst från arbetsmarknaden, långtidsarbetslösa, funktionshindrade och nyanlända, men politiker har inte någon riktig koll på vad vi faktiskt gör.
Den politiska inriktningen är att privata aktörer ska ta över uppgifter från Arbetsförmedlingen. Lars Johanssons kommentar till det är att omkring 60 procent av uppgifter som matchning och jobb-coaching redan nu sköts av privata aktörer.