Magnus Widgren är chef för ett börsnoterat företag vid Riddarfjärden i Stockholm. Enköpingsbo sedan 2009 med adress Yachtvägen i Bredsand. Pendlandet ser Magnus inte som ett problem – utan snarare som vägen till framgång.
När Magnus Widgren plockar undan litet nedblåst skräp vid poolen på den vackra naturtomten i Bredsand, verkar allt så enkelt:
– Hemligheten är att du ska vara där du är. Hemma är här, jobbet är där borta. På resan hem från Stockholm stänger jag ner och förbereder mig för den viktigaste rollen, att få vara familjefar, dessutom i en underbar miljö.
Tanken att flytta till Enköping föddes för drygt tio år sedan, när han och hustrun Marie planerade att skaffa barn. Kvarteren på Wallingatan vid LO-borgen i Stockholm City såg de inte som någon bra plats för barn att växa upp i.
Magnus och Marie kastade blickarna på Enköping. Inte konstigt, eftersom Marie är uppvuxen här.
– Kollegorna på byrån såg mej snarast som vansinnig. Flytta ut på vischan … när du har gångavstånd till jobbet, krogen, teatrarna, ja allt.
Men det hela blev heller inte heller så enkelt.
– Bostadsmarknaden var absolut stendöd vid den tiden. Ingenting hände. Allt stod still i Enköping. Vi höll på att skippa drömmen.
Som ett dåligt skämt uppfattade paret Widgren en radioreklam: Flytta till Enköping, Sveriges närmaste stad!
– Men jösses, det är ju precis det vi försöker göra, sa vi till oss själva.
Men plötsligt började det hända saker: Bredsandsprojektet blev verklighet. Magnus och Marie köpte en i mångas tycke hopplös tomt med berg och sten.
Lösningen blev en hel del sprängande. Resultatet, en vacker naturtomt där inte minst ett bad i poolen erbjuder en utsikt utöver det vanliga. Arbetet påbörjades under 2008. Inflyttningen skedde i april 2009.
– Verkligheten är att jag blivit mycket mer harmonisk. När jag kommer hem har jag lämnat jobbet bakom mig.
Magnus Widgren är minst sagt uppe i smöret. Han är VD och koncernchef för det börsnoterade företaget House of Friends, en av Sveriges största reklambyråer med 100 anställda enbart på huvudkontoret i Gamla sta´n. Dessutom med utsikt över Riddarfjärden.
– Pendlingen är inget hinder. Snarare är tiden på tåget själva vägen till framgång, både i yrkeslivet och verkligheten här hemma.
Ett exempel på morgonschema för pendlaren Magnus Widgren:
Lämnar hemmet på Yachtvägen 06.30 i sin nyinköpta elbil, ”Om det inte är min tur att lämna barnen på förskola/skola”.
06.45 Kopplar in laddningssladden på parkeringen vid Enköpings station.
06.52 Tåget går. ”Oftast i hyfsad tid numera”
07.35 Stockholm Central. ”Därefter en fin promenad genom Gamla Sta´n”
07.53 Framme på jobbet. Allt som allt under 90 minuter.”Först i huset, branschen vaknar först vid 9-snåret. Om jag är på lyxhumör har det blivit en cappucino efter vägen”.
Magnus Widegren talar om pendlandet som en fördel, en tillgång. Vari ligger själva hemligheten? Själv har jag pendlat ett halvt liv mellan Grillby och jobben i Stockholms innerstad, med många, många förbrukade timmar och ett antal utslitna bilar till följd. Knappt något positivt i det…
- Kort sagt, att pendla med bil är ett slöseri med livet. Frustration, stress i köerna. Enda resultatet är att du gjort dig själv olycklig, i alla fall mindre lycklig.
Magnus Widgren förklarar:
– Pendlingen är en tid att göra något av. Pendling är inte väntan. Pendling ger dig värdefull egentid.
– Jag använder resan till att förbereda mig inför arbetsdagen i lugn och med laptopen på bordet. Inget och inget stör mig.
Hemåt är det litet annorlunda, berättar Magnus:
– Jag sammanfattar dagen och avslutar jobbet med att senast halvvägs slå igen datorn.
– Jag har märkt att stressnivån inte går ner innan jag kommer hem om jag suttit med en skärm framför mig hela vägen. Mycket mer harmonisk om jag rundar av resan med en bok.
Var bor familjen Widgren om tio år?
– Blir inget mer Stockholm för oss. Där är du hela tiden inne i en bokarriär, en resa mellan där du bor och att byta upp dej till något annat.
– Vi har inga planer på att flytta härifrån. Aldrig någonsin. Vi har kommit hem.