Pendlarkommuner efterlyser ökad konkurrens på järnvägen

Låt en privat operatör köra tåg på Mälarbanan när SJ drar ner på sina tågtider. På så sätt kunde SJ också få hyra ut tåg som blir över när de nya tvåvåningstågen sätts i trafik. Det föreslås i dag som ett alternativ till minskad turtäthet mellan Västerås och Stockholm.

Enköping2004-02-26 00:00
När tvåvåningstågen införs på Mälarbanan och Ostkustbanan får SJ med stor sannolikhet tåg över.
I förra veckan rapporterade UNT att SJ vill dra in nästan var tredje tågtur på Mälarbanan mellan Stockholm och Västerås. Och Uppsalatågen föreslås sluta gå förbi Arlanda som de gör varannan tur i dag.
Kommunerna efter Mälarbanan från Västerås till Stockholms stad har gjort gemensam sak för att protestera mot nedskärningarna i tågtrafiken. Företagare och Enköpingsbor har också reagerat mot planerna. Att SJ gör "dåliga affärer med för långa leasingavtal" ses av en del som en förklaring till att SJ inte längre har råd att på dagtid köra halvtimmestrafik på Mälarbanan.

Intercity svåra att sälja
De tåg som är av märket Regina är leasade så de får inte skrotas eller säljas. Övriga tåg, de så kallade Intercitytågen, är svåra att sälja eftersom de är gjorda för att gå i Sverige. Strömförsörjning och säkerhetssystem (så kallad ATC) fungerar på olika sätt i övriga Europa.
Ett alternativ som föreslås är att SJ ska hyra ut tågen till privata operatörer. Men som reglerna är i dag kan en privat operatör inte köra på Mälarbanan. Det vill säga om kommunernas bolag Mälab och SJ inte kommer överens om att skriva ett nytt avtal.

Blir tåg över
Sven-Ingvar Håkansson, pressansvarig på SJ, kan inte svara på frågan om privata operatörer kommer att få möjlighet att köra på Mälarbanan då det kanske blir tåg över och om SJ drar in turer i sin tågtidtabell.
— Det kan jag inte kommentera. Du får vända dig till näringsdepartementet med sådana frågor. Men vad det gäller tidtabellen så kan vi inte köra trafik mitt på dagen, då folk inte åker tåg, säger Sven-Ingvar Håkansson.
Lars Hellsvik, utredare på näringsdepartementet svarar att i den statliga järnvägsutredningen som nu är ute på remiss, finns ett förslag om att SJ:s legala monopol på de mest lönsamma sträckorna försvinner.
— Om det förslaget går igenom dröjer det till tidigast 2006 innan trafiken kan fungera på ett nytt sätt, säger Lars Hellsvik.

Svårt bryta avtalet
Men eftersom kommunerna i Mälab har anlitat SJ att köra på Mälarbanan fram till 2011 så är det svårt att bryta avtalet om inte SJ går med på det. Dessutom har SJ lagligt monopol på både denna och Ostkustbanan.
— En variant skulle vara att göra som SL gjorde med pendeltågstrafiken i Stockholm. De betalade SJ för att få ta över trafiken, men det kanske inte kommunerna efter Mälarbanan är beredda att bekosta, säger Lars Hellsvik.
Bengt Wahlberg (c), kommunalråd i Enköping och engagerad i Mälab, samarbetsorganisationen för kommunerna utefter Mälarbanan, säger så här.
— Konkurrens vore en lösning på våra problem med SJ. För det SJ gör just nu är inte en bra idé, säger Bengt Wahlberg.

"Behöver inte bli dyrt"
I dag, torsdag ska han träffa företrädare för Upplands lokaltrafik för att se om de kan göra något gemensamt för att bevara regiontrafiken på dagens nivå.
Att säga upp avtalet med SJ tycker han kan vara en god idé.
— Det skulle inte behöva bli dyrt. SJ dikterar inte det här ensamt. I avtalet ingår utbyggnad och turtäthet. Jag anser att det omfattar halvtimmestrafik, säger Bengt Wahlberg som har fått många samtal från upprörda företagare och privatpersoner under den gångna veckan.
— SJ har aldrig varit duktiga på att skriva avtal. Det skulle inte förvåna mig om det ligger något i att kostnaden för leasingavtalen för de gamla tågen gör att de nu måste spara i turtätheten, säger Bengt Wahlberg.

Problem på fordonssidan
Lennart Dahlborg är chef för affärsverket statens järnvägar (inte att förväxlas med SJ AB), ett bolag som lyder direkt under näringsdepartementet. Han bekräftar att SJ kan få problem på fordonssidan framöver.
— Deras problem är att de får tåg över när tvåvåningstågen (x 40) och andra nya tåg sätts in på flera håll i Sverige, säger Lennart Dahlborg.
Sven-Ingvar Håkansson tycker däremot att frågan är för tidigt ställd.
— Vi vet inte än hur många tvåvåningståg som ska gå på Mälarbanan och när de tas i bruk, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om