Parkvandringar lockar turisterna till Enköping
För tjugo år sedan tyckte Enköping att det var dags att börja visa upp sina fina parker och startade med parkvandringar. Det blev tre vandringar första året. Nu är parkvandringarna en turistattraktion som förra året lockade ca 4 000 besökare och under 20-årsjubileumsåret handlar det om ett 60-tal vandringar och turer.
Kerstin Frödin och Ingrid Österberg, med hunden Lilie, ville titta närmare på de fina liljorna i Klosterparken.
Foto: Stig Norling
- Vi åkte upp på torsdagen och sov över på ett bed- and breakfast-ställe utanför stan. Förmiddagen har vi ägnat åt att se oss omkring och bland annat besökt Vårfrukyrkan, berättar Gunnel.
- Fast det är för parkvandringen vi kommit egentligen, framhåller maken Lennart. Gunnel är väldigt förtjust i perenner.
Makarna, och de övriga nästan 30 deltagarna, får sitt lystmäte. Möjligen hade de missat att kolla att det finns speciella vandringar som är inriktade på just perennerna. Elisabet Lind, parkinformatör och den som organiserar vandringarna, är själv guide för dagens tur och hon berättar att man har lite olika typer av turer för att tillgodose besökarna. En del turer går numera dessutom med ett "Litet blått tåg", vilket underlättar för exempelvis rörelsehindrade personer. Men det är vandringarna som är basen i verksamheten och de kommer igång på allvar nu under juli.
- Skälet är att de flesta av våra perenner börjar blomma nu. De närmast veckorna händer det mycket i våra parker, berättar, Elisabet Lind.
UNT följde med på fredagens tvåtimmarsvandring. Elisabet inleder med att, utanför kommunhuset, hälsa besökarna välkomna och berätta ungefär vad deltagarna kommer att få uppleva under den cirka tre kilometer långa promenaden. Första stoppet är nästan rakt över Kungsgatan där Munksundskällan är belägen. Där får åhörarna inte bara veta om själva parken utan även lite om staden Enköpings historia.
- Staden fick sina stadsprivilegier redan på 1100-taletPå 1800-talet övergick man till att vara en trädgårdsstad och det som odlades mest var rotsaker.
- Pepparrot som odlades fram till på 1930-talet gjorde staden vida berömd.
När gruppen senare kommer fram till Rådhusgården får de åtminstone en skymt av pepparrot i den lilla örtagården. Fast det är sannerligen inte mycket bevänt med de plantor som finns nu. Åhörarna lyssnar fascinerat och det som får många att lystra till lite extra är när Elisabet Lind kommer in på hur parkförvaltningen, vid Klosterparken, kommer in på hur man arbetar för att undvika att få in ogräs i planteringarna! Vandringen går vidare bron till Fisktorget. Där hajar Kerstin Frödin från Uppsala till när hon ser skulpturen med de lustiga hundarna.
- Den har min gamla klasskamrat Birgitta Petterson, som nu bor i Heby, gjort. Det såg jag direkt säger hon.
Gruppen vandrar vidare över Torget, längs Kungsgatan upp mot Kaplanen innan de hamnar på Rådhusgården. Sedan bär det vidare till Afzeli-plats där Johanna i Trekanten står. Kerstin Frödin och väninnan Ingrid Österberg, som alltså åkt från Uppsala är mycket nöjda och studerar flera växter noggrant.
- Man kan få en hel del tips till den egna trädgården, konstaterar de.
Via ett stopp i Jan Fridegårds-parken når gruppen slutmålet som givetvis är Drömparken.
- Det här är pärlan bland våra parker, framhåller Elisabet Lind och berättar om hur parken skapades av Piet Odulf efter kontakt med stadsträdgårdsmästare Stefan Mattsson.
Elisabet återkommer flera gånger till Stefan Mattsson, som nu lämnat staden men hans anda svävar fortfarande över parkerna.
Fotnot: Parkvandringar anordnas måndag, onsdag, fredag och söndag. Fredag och söndag besöks tio parker under två timmar. De andra dagarna kortas turen till hälften.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!