Oxfilé stjäls på ICA Maxi i Enköping
Hel oxfilé är en stöldbegärlig vara i livsmedelsbutikerna. Så mycket kött försvinner att butikerna i Enköping börjat låsa in det på lagret. Kunderna måste be om hjälp över disk för att kunna handla middagssteken.
Butikschef Ronny Lindblom på ICA Maxi Enköping vill gärna skylta med oxfilén, men det fungerar inte eftersom den då stjäls snabbt.
Foto: Roland Nordqvist
Där, liksom i många butiker i Stockholm och andra delar av landet runt, låser man in oxfilén.
I stället hänvisas kunderna till personal när de vill köpa sin oxfilé.
Det stulna köttet dyker sedan upp på mindre nogräknade krogar.
Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, upplever det som ett stort problem.
- Det finns butiker som haft ett svinn på 40 procent och det blir givetvis kännbart när det handlar om oxfilé, konstaterar han.
- Vi vill att polisen arbetar mer för att få tag i hälarna men här i landet är det "idiotsäkert" att sälja stöldgods. Några tjuvar åker fast, men sällan de som köper köttet. Restauranger som köper billigt, stulet kött finns över hela landet, inte bara i storstäderna. Det är ju lätt att till exempel stjäla köttet i Tierp och sedan köra till Gävle och sälja det.
I Enköping är problemet utbrett.
- Vi blev av med fem hela oxfiléer så sent som häromdagen, berättar Ronny Lindblom, butikschef på Maxi i Enköping.
- Då hade vi nyligen plockat fram dem igen efter nyårshelgen. Vi blev nämligen av med en del före helgerna och stoppade då undan dem precis som nu. Men vi vill ju gärna att våra kunder ska kunna se dem och det var därför vi tog fram dem igen. Det fungerar dessvärre inte.
Stölderna är polisanmälda men polisen har förstås inga spår.
- Snatterier har alltid varit ett problem, men här handlar det om ganska dyra varor så summorna ökar snabbt, konstaterar Ronny Lindblom.
På Coop Forum i Gränby, Uppsala har man däremot tagit fram köttet igen, efter att det varit undanstoppat en period.
- Det var ett tag sedan vi drabbades, berättar stormarknadschefen Mats Mönnig.
- På senaste tiden har vi inte sett att det varit något bekymmer, även om vi hela tiden är uppmärksamma. Oxfilé är ju något av det mest stöldbegärliga vi har i butiken.
Gabriel Turbe, butikschef på ICA Maxi i Uppsala, förklarar att man inte drabbats.
- Jag har hört om andra som haft stölder men hos oss har det varit lugnt, säger han.
Märit Wikström, på Coops presstjänst, bekräftar att man ser stölderna som ett stort problem.
- Det gäller dock hela branschen och ingen kedja är mer drabbad än den andra. Därför arbetar vi också med att försöka hitta gemensamma lösningar, parallellt med att varje kedja och butik för sig också försöker få stopp på stölderna.
- En lösning som diskuterats är att försöka stöldmärka köttet redan i Brasilien (det mesta kommer därifrån) men det har hittills inte gått att lösa eftersom varje kedja har sina egna säkerhetslösningar. Även inom Coop förekommer olika säkerhetsbågar.
- Att inte kunna ha köttet framme innebär minskad försäljning, eftersom kunderna inte ser varorna på samma sätt, framhåller Märit Wikström.
- Problemet har funnits en längre tid och det är svårt att säga om det ökat. Det är snarare så att det går i vågor. Vi har ingenting som tyder på att vissa geografiska regioner är mer utsatta än andra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!