Otydliga regler för religion i skolan
Trots att det inte är tillåtet för skolklasser att delta i gudstjänster på skoltid finns det de som gör det. Och för de skolor som försöker följa reglerna är det svårt att veta vad som är diskriminering.
Läroplanen säger klart och tydligt att skolans undervisning ska vara icke-konfessionell. Men vad det praktiskt innebär är svårt att veta.
Rektorn gör egen tolkning
Skolverket menar att "det kan vara försvarligt" att fira högtider eller skolavslutningar i kyrkan så länge tonvikten inte ligger på religiösa inslag. Exakt vad det betyder är öppet för tolkning.
- Det måste varje rektor själv tänka ut utifrån de regler som finns. "Den blomstertid nu kommer" uppfattar nog de flesta snarare som tradition än som kyrkligt och att sjunga den kan inte vi tycka är fel, säger Anna Westerholm, chef för tillsynsenheten på Skolverket.
"Okej" enligt DO
DO tycker i sina skriftliga rekommendationer att skolor inte ska fira i kyrkan. Men DO:s presschef Per Rahbek säger att det kan vara okej att hålla till i kyrkan.
- Om man väljer att ha ett skolevenemang i en religiös lokal är det viktigt att bara ha det som lokal, även om det också kan vara stötande, säger han.
DO ger heller inga raka svar på om man får sjunga psalmer i kyrkan.
- DO varken kan eller vill förbjuda sånger, men alla ska kunna känna sig bekväma, säger DO:s presschef Per Rahbek.
Skolminister Jan Björklund saknar också tydliga svar på var gränserna går. Han säger att det är helt okej att vara i kyrkan så länge det inte är gudstjänst eller liknande. Han kan däremot inte avgöra om psalmsjungande är okej.
- Det är upp till varje skola att bestämma och där får man använda sunt förnuft. Men jag tror att det skulle bli revolution om vi förbjöd "Den blomstertid nu kommer" för att det är en psalm, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!