Oroliga Enköpingslärare varnar för elevflykt

Förödande konsekvenser för eleverna och gymnasieskolan, och på sikt också för Enköpings kommun. Det är vad lärarna på Westerlundska gymnasiet förutspår att det budgetförslag som den borgerliga majoriteten lagt kommer att få.

Lena Spong och Ulla Lindström ledde mötet. Sven-Åke Haglund (s), till vänster och Jan Ekman (c) sittande i förgrunden hörde till de som kommit.

Lena Spong och Ulla Lindström ledde mötet. Sven-Åke Haglund (s), till vänster och Jan Ekman (c) sittande i förgrunden hörde till de som kommit.

Foto: Lotta Lille

Enköping2003-11-26 21:03
På onsdagseftermiddagen hade de kallat politikerna i styrelsen för frivilliga skolformer, blivande utbildningsnämnden, till möte om budgetförslaget.
Hans Sandström, en av skolans unga nyanställda lärare, var en av många oroliga på mötet, och också nyinflyttad till kommunen:
— Enköping är en liten kommun och det är livsviktigt för den att ha bra skolor och konkurrenskraftiga utbildningsmöjligheter. Annars kommer eleverna, och deras föräldrar, att ta till fötterna. Kommunens slogan Sveriges närmaste stad kommer att bli dess största nackdel eftersom det är så lätt att ta sig till andra kommuners skolor.

Skattesänkningar
Hans Sandström, som är nyanställd, riskerar att bli en av de lärare som sägs upp om kommunfullmäktige beslutar om en budgetram på 136 miljoner kronor. Den konsekvensbeskrivning som utbildningsförvaltningen gjort utifrån ramförslaget medför bland annat uppsägningar av omkring tolv lärare om besparingarna ska klaras.
Flera lärare undrade också över den borgerliga majoritetens skattesänkningar, borde politikerna inte ha kunnat förutse den ekonomiska utvecklingen man nu hamnat i med stora besparingskrav som följd?
Roger Andersson (c), förklarade att skattesänkningen var ett vallöfte som måste hållas, och att man nu väntar så länge som möjligt med en höjning, men att en sådan förmodligen kommer att bli nödvändig längre fram.

Hyran ifrågasattes
Lärarna såg inga möjligheter att spara i den nuvarande organisationen på Westerlundska, den är redan så slimmad den kan bli efter fem års ständiga sparkrav. Flera deltagare ifrågasatte dock de höga hyreskostnaderna.
Även politikerna uttryckte oro över att sparkraven kommer att försämra kvaliteten i undervisning och arbetsmiljö. Närvarande oppostionspolitiker hänvisade till det egna budgetförslaget med en skattehöjning som skulle ge skolan de pengar som begärts. De borgerliga förklarade att budgetramen beslutas av fullmäktige, styrelsen har sedan att se till att ramen hålls.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om