Oroande siffror för Enköping

Det ekonomiska resultatet för Enköpings kommun kan komma att stanna på plus 26 miljoner kronor i stället för 45 miljoner - det visar åtminstone delårsrapporten för året fyra första månader.

Åtgärder. Finanskommunalrådet Helena Proos (S) förklarade på kommunstyrelsemötet att alla politiska nämnder där prognosen visar på minus måste ta fram åtgärdsplaner som visar hur man ska nå ett nollresultat.

Åtgärder. Finanskommunalrådet Helena Proos (S) förklarade på kommunstyrelsemötet att alla politiska nämnder där prognosen visar på minus måste ta fram åtgärdsplaner som visar hur man ska nå ett nollresultat.

Foto: Kjell Sjöberg

ENKÖPING2017-05-24 16:00

I rapporten som redovisades vid kommunstyrelsens senaste möte pekar prognosen för helåret på att resultatet kan komma att bli drygt 18 miljoner kronor sämre än beräknat.

I delårsrapporten konstateras att de politiska nämndernas resultat kan komma att bli 36 miljoner kronor sämre än vad som är budgeterat.

– Samtliga nämnder som redovisar minussiffror måste nu ta fram handlingsplaner för hur de ska komma till rätta med sina underskott, säger kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande Helena Proos.

De nämnder som redovisar de största underskotten är vård- och omsorgsnämnden och socialnämnden som står för närmare 27 miljoner kronor av nämndernas underskott.

Enligt prognosen kan socialnämndens resultat för 2017 komma att sluta på ett underskott på knappa 15 miljoner kronor. Samma nämnd redovisade 2016 ett positivt resultat på 3,5 miljoner kronor, framförallt till följd av att de statliga intäkterna för flyktingmottagandet blev större än beräknat.

Att det under 2017 istället kan bli ett underskott har flera olika förklaringar, dels förlorar kommunen pengar då de nuvarande avtalen med staten om flyktingmottagandet är uppsagda och de nya avtal som ska tecknas kommer att ge lägre ersättningar.

När det gäller kostnaderna för ekonomiskt bistånd är prognosen att de kommer att bli drygt 3 miljoner kronor dyrare än beräknat. Även kostnaden för barn- och ungdomsvården beräknas också bli dyrare till följd av fler placeringar på familjehem.

När det gäller vård- och omsorgsnämnden pekar prognosen mot ett minus på knappa 13 miljoner kronor till följd av ökade kostnader för slutenvård, bostadsanpassning för vårdtagare, hemtjänst och vård enligt socialtjänstlagen.

Även skolnämnden ( minus 4,8 miljoner kronor) och utbildningsnämnden (minus 3,7 miljoner kronor) kan komma att redovisa negativa reslutat vid årets slut om kostnaderna för förskolebarn, gymnasieelever som studerar i en annan kommun och yrkeshögskolans verksamhet blir högre än beräknat.

Om prognosen pekar på ett sämre resultat än förväntat när det gäller nämnderna så går däremot finansiella verksamheten bättre och där är prognosen ett överskott på 5,9 miljoner kronor.

När det gäller skatteintäkterna och statsbidragen så utgår kommunerna från de prognoser som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tar fram och enligt den senaste rapporten beräknas de intäkterna bli knappt 16 miljoner kronor högre än budget.

Räkenskaper

I den budget för 2017 som kommunfullmäktige sa ja till så skulle de politiska nämnderna komma att kosta 2 244 900 000 kronor. Enligt delårsrapporten och den prognos som finns med där så beräknas nämnderna bli 36,1 miljoner kronor dyrare än budgeterat.

Om kostnaderna för vissa nämnder blir högre beräknat så är prognosen att skatteintäkterna, statsbidragen och den finansiella sidan ger drygt 21 miljoner kronor mera än beräknat till kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om