Oro för framtid utan Träffpunkter

Vad ska hända med aktiviteterna vid Träffpunkterna? Oron är stor bland besökare och personal.

”Många är fundersamma över hur det ska bli i fortsättningen, verksamheten vid Träffpunkten har stor betydelse och ovissheten är inte bra, många mår dåligt” säger aktivitetsledare Monica Thorsell Andersson.

”Många är fundersamma över hur det ska bli i fortsättningen, verksamheten vid Träffpunkten har stor betydelse och ovissheten är inte bra, många mår dåligt” säger aktivitetsledare Monica Thorsell Andersson.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2019-08-30 07:00

Kring kaffebordet vid Träffpunkten vid Åsundagården i Hummelsta sitter ett glatt sällskap och pratar över en kopp kaffe och hembakt.

Det är måndag och samvaro med högläsning ur dagstidningen står på schemat. På eftermiddagen väntar kubbspelet Mölkky på terrassen.

Men det finns en oro över vad besparingarna på Träffpunkterna kommer att leda till.

Flera av besökarna vittnar om hur viktig verksamheten är för dem och att vårdpersonalen skulle hinna med att ordna aktiviteter om tjänsten som aktivitetsledare försvinner tvivlar de på.

– Det är fina lägenheter här och personalen är väldigt mån om oss. Men de gör redan mer än de ska, jag förstår inte hur de ska hinna ordna aktiviteter också, säger Berit Patriksson som bott ett år vid Åsundagården.

Hon har flera frågor kring boendet och har ringt de politiker som är kontaktpersoner för Åsundagården, vid flera tillfällen.

– Men de svarar inte. Och jag hoppas att det sista inte är sagt i den här frågan, säger Berit.

Gerd Kling bor också på Åsundagården och deltar i de flesta aktiviteter som ordnas, de har stor betydelse för henne.

­– Jag älskar att dansa. Det är så roligt när det händer saker, det har jag alltid tyckt, säger Gerd entusiastiskt.

Att verksamheten nu troligen minskas eller avvecklas tycker hon är ledsamt.

– Vad ska man göra, vi sitter ju där vi är och det är ju inte bättre på något annat boende. Vi ska ju leva vi också, men det satsas inget på oss äldre, säger Gerd.

Vid Åsundagårdens Träffpunkt ordnas aktiviteter varje dag, samvaro, spel, musik, högläsning, lättgymnastik, promenader och utflykter. Man bakar eget kaffebröd och när det är bingo eller underhållning kommer många, även besökare utifrån.

– Många är oroliga och undrar vad de ska göra på dagarna om Träffpunkten stänger. Deras funderingar skär i hjärtat, vad ska hända med dem nu? säger Monica Thorsell Andersson som arbetar som aktivitetsledare vid Åsundagårdens Träffpunkt.

Hon tror att nedskärningen kan få negativa konsekvenser för de äldre.

– Den sociala samvaron är viktig, att de får tid att prata och berätta om sina upplevelse. Alla behöver bli sedda och bekräftade och få en meningsfull vardag, säger Monica.

Det finns även ett bra utbyte med andra Träffpunkter.

– Det skapar nya kontakter, folk som har samma hemspråk möts eller så träffar man bekanta från förr, säger Monica.

Sammanlagt är det åtta Träffpunkter och ett tiotal anställda vid olika äldreboenden som berörs av besparingarna inom vård- och omsorg. EP återkommer med en kommentar från förvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om