Det var trafikverket tillsammans med entreprenören Peab som arrangerade det öppna huset för att svara på frågor från allmänheten. Flera sökte sig till Trafikverkets platskontor i Lådö för att vädra sina åsikter och funderingar kring projektet som nu påbörjats på allvar.
– Oftast är det personliga saker som folk undrar, just hur bygget påverkar deras situation. Hur blir det med infarter till just mig? Hur blir det med gångväg till skolan? Blir det några omvägar? Det är sådana saker som oftast vädras, just hur den enskilde kommer att påverkas av byggnationen, och det är ju inte konstigt, säger Trafikverkets projektledare Ulrica Eriksson.
Två som besökte Trafikverkets platskontor under eftermiddagen var Inger och Einar Solman, boende på en gård vid Kävrabacken i direkt anslutning till bygget.
– Vi kom hit för att försöka påverka vår situation och infarten som planerats vid vår gård. Redan som läget är i dag är det folk som uppfattar området vid vägen som en rastplats, och vi har vid flera tillfällen fått mota bort exempelvis lastbilschaufförer som vill stanna där, men det är vår mark, säger Ingrid.
Vad är er oro med omgörningen?
– Att det blir ännu värre i och med att det här området kommer att bli ännu större nu. Sedan skulle vi vilja ha en direktväg över ett gärde till Vårfruvägen – nu kommer vi behöva gå på 70:an för att exempelvis komma till busshållsplatsen.
Projektet med att bygga om riksväg 70 mellan Enköping och Simtuna kommer att hålla på fram till hösten 2018 enligt den tidsplan som tagits fram.
Just nu är man inne i arbetet med att förstärka den nuvarande vägkroppen, berättar Ulrica Eriksson.
– I början nu har vi lagt fokus norröver, från Fjärdhundra mot Enköping. Där arbetas det nu först och främst med förstärkning av vägkroppen på en 3 kilometer lång provsträcka. Vi kommer också att utföra byten av en del ledningar längs vägen. Sedan blir det mer intensivt arbete efter semestern.
Vad händer då?
– Då blir det förstärkningar av resten av sträckan och dessutom en ny bro över Kävrabäcken. Det är i den här fasen som det kommer att uppstå mest påverkan på framkomligheten, säger Eriksson.
Hur kommer det att påverka trafiken?
– Det är som sagt i den här fasen det blir mest störningar, men vi kommer alltid att ha två körfält öppna. Det blir heller inga omläggningar av trafiken, mer än en kort i anslutning till Kävrabäcken.
En fråga kring ombyggnationen som lyfts av både politiker och i medborgarförslag är den angående cykelvägar. Flera röster har förespråkat en parallell cykelväg.
– Det blir det på delar av sträckan, men inte hela. Jag vet att kommunen har börjat undersöka olika målpunkter, vilket kan vara skolor eller fotbollsplaner, som i framtiden skulle kunna bindas ihop. Kruxet är att det bara finns mindre samhällen här ute, vilket gör det svårt att försvara cykelvägar ekonomiskt. Men på delar av sträckan blir det väg för cykel och tung trafik, alltså traktorer och liknande, säger Ulrica Eriksson.
Hon berättar att själva syftet med ombyggnationen är ökad säkerhet. Frågor har också väckts kring om en väg med 2+1 körfält inte i stor grad tvingar fram stressade omkörningar innan en tvåfilig sträcka övergår i enfilig.
– Rent statistiskt är sådana här vägar mycket säkrare. Sedan kommer jordbruksfordon och liknande kunna använda de sidovägar som byggs. Många här upplever det nya som bättre, framför allt säkrare när det kommer till korsningar, berättar Ulrica Eriksson.