Ölmässan lockade massor med provsmakare

Ölmässan bjöd på unika möjligheter att prova olika ölsorter. Totalt fanns det 56 sorter att testa för den som ville.

Påfyllning. Togga Lindqvist har bryggt öl sedan 1990. Här serverar han en besökare lite av sin american pale ale.

Påfyllning. Togga Lindqvist har bryggt öl sedan 1990. Här serverar han en besökare lite av sin american pale ale.

Foto: Kjell Sjöberg

Enköping2017-06-03 18:00

På lördagen hade Idrottshuset A- och B-hall förvandlats från en sporthall till en fullsatt stor ölhall som förde känslan till att man befann sig någonstans i Tjeckien eller i ett stort ölpalats i München.

Vid ett av många ölbord inne i hallen träffade Enköpings-Posten det glada gänget - Johan Svensson, Tobbe Eriksson, Magnus Eriksson, Petter Borén och Jonas Gustavsson.

– Det som gör det här evenemanget kul är att det är många lokala bryggare som är på plats och bjuder på sina bryggningar, säger Petter Borén.

Gruppens plan är att hinna med och testa ett så brett utbud som möjligt av all öl.

– Ett bra tips om man ska få ut något av detta är att man börjar med lite lättare lager och sedan gå in på de lite tyngre alen, menar Johan Svensson.

Förutom att njuta av god öl så skulle besökarna även hinna med att bedöma och sätta betyg på den öl de provade. Utifrån besökarnas betyg korades sedan vinnarna i de tre klasserna - lager (underjästa), ale (överjästa) och övriga specialöl - i Enköpings öppna ölmästerskap.

Per Kornhall från Uppsala är ganska ny i hembryggarbranschen. Sin första bryggning gjorde han för ett år sedan.

– Jag har en kompis som brygger och han ville att jag skulle samla tomma ölflaskor åt honom. Men han kom aldrig och hämtade dem så då köpte jag ett bryggkit och började själv i stället, berättar Per Kornhall samtidigt som han diskuterar en öl som innehåller skuggväxten myskmadra.

Kent Hansson som provar ölen konstaterar att myskmadran ger ölen en väldigt frisk smak.

– En fin öl som sticker ut, säger Kent Hansson medan han provsmakar.

Per Kornhall berättar att han brygger både ale och lager och att han gärna provar gamla recept.

– Ett av de recept jag testat hittade jag i en gammal handskriven bok från 1870-talet i min svärmors bokhylla. Boken innehöll recept som en släkting som heter Gustav Müntzing hade använt sig av en gång i tiden, förklarar Per Kornhall.

För drygt tre år sedan hemma på Kesudden började Micke Eklund brygga öl i sitt garage.

– Jag gillar öl och ville testa att göra det själv. Jag har hållit på och bryggt vanlig lager, pilsner och india pale ale, berättar han.

Nu är Micke Eklund redo att ta nästa steg när det gäller passionen för öl.

En lokal i Hamnverken är redan fixad och när alla papper är klara så kommer han att dra i gång och brygga öl i mera kommersiell skala.

– Jag hoppas och tror att jag kan komma i gång till hösten. Jag väntar fortfarande på något papper från kommunen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om